Παναττικό Τουρνουά

Η ανάπτυξη των Τμημάτων Υποδομής αποτελεί πάντα προτεραιότητα για την ΑΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό και η συμμετοχή της ομάδας της ΑΕΚ των γεννηθέντων το 2001, 2002 και της ομάδας των γεννηθέντων το 2003, 2004, 2005 στο Παναττικό Τουρνουά Μικρών Ηλικιών.

 

ΠΡΟΚHΡΥΞΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

 (2001-2002-2003-2004-2005-2006 και νεότεροι)

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-2016

 

 

Τα αθλητικά σωματεία, ΑΕΚ, ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΑΚΟΣ, ΑΕ ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, προκηρύσσουν, Παναττικό Τουρνουά  των παραπάνω ηλικιών, με αρωγό την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα τμήματα υποδομών αλλά και στα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία είναι το μέλλον του Ελληνικού Μπάσκετ.

 

 

Σκοπός του Τουρνουά είναι οι αθλητές των παραπάνω ηλικιών καθώς και οι προπονητές, παράγοντες και γονείς μέσα από συνθήκες ευγενούς άμιλλας και με βασική αρχή τους το ευ αγωνίζεσθαι, να δημιουργήσουν αθλητική συνείδηση και να αισθανθούν μέρος ενός γενικότερου Πανελλήνιου συνόλου. 

 

Η έναρξη του Τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. 

 

Στο τουρνουά, οι ομάδες θα χωριστούν στην Α΄ φάση σε ομίλους, για να ακολουθήσει φάση διασταύρωσης ώστε να καταλήξουμε στις καλύτερες ομάδες.

Η αξιολόγηση των ομίλων, καθώς και οι τελικές φάσεις θα γίνουν από την διοργανώτρια αρχή, αναλόγως των συμμετεχόντων ομάδων ανά ηλικιακή κατηγορία. 

 

 

Α. Για την ηλικία 2001, θα ισχύουν οι κανονισμοί των Παιδικών Πρωταθλημάτων των Ενώσεων (ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ), πλην του ότι απαγορεύεται η ζώνη, οι παραλλαγές της και το Ζone Press. Ο διαιτητής είναι ο μόνος αρμόδιος να διαπιστώσει την παράβαση και χρεώνει με τεχνική ποινή τον πάγκο της ομάδας.

 

Β. Για τις ηλικίες 2002-2003-2004-2005-2006 και νεότεροι , θα ισχύουν τα παρακάτω: 

 

 1. Βαθμολογικό σύστημα: Δυο (2) βαθμοί για την νίκη και ένας (1) για την ήττα. 
 2. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ 2 ή περισσότερων ομάδων θα λαμβάνονται υπόψη οι νίκες-ήττες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν. Η ομάδα που θα έχει τις περισσότερες νίκες στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων θα υπερισχύει στην ισοβαθμία και θα καταλαμβάνει υψηλότερη θέση στον πίνακα κατάταξης. 

Σε περίπτωση που 2 ή περισσότερες ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό νικών τότε σαν κριτήριο θα λαμβάνεται η διαφορά πόντων μεταξύ άμυνας και επίθεσης (πρώτα ανάμεσα στις ισοβαθμούσες ομάδες κι έπειτα  τη συνολική διαφορά σε όλους τους αγώνες της φάσης που ισοβάθμησαν). Η ομάδα με την μεγαλύτερη θετική διαφορά θα καταλαμβάνει υψηλότερη θέση. 

Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πόντων στην Επίθεση. 

Επόμενο κριτήριο είναι το σύνολο των πόντων στην Άμυνα.

Τελικό κριτήριο είναι ο συνολικός αριθμός των νικών που έχει συγκεντρώσει η κάθε ομάδα.

 1. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο ή Κυριακή και η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να ορίζει το γήπεδο, την ώρα και την ημέρα, κατόπιν συνεννοήσεως με την αντίπαλη ομάδα τουλάχιστον 4 – 5 ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα. Υποχρέωση της συνεννόησης είναι του εκάστοτε γηπεδούχου.

Σε περίπτωση μη δυνατότητας συνεννόησης θα επιλαμβάνεται η διοργανώτρια επιτροπή για την τύχη του αγώνα.

 1. Ο εκάστοτε γηπεδούχος υποχρεούται να μεριμνά: 
 2. Για την έγκυρη ειδοποίηση επίσημου διαιτητή (ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ) μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι, 

Ορισμού υπεύθυνου για την σύνταξη φύλλου αγώνα, 

Για την ύπαρξη ρολογιού, βέλους εναλλασσόμενης κατοχής, σημαιάκια Foul κ.λ.π. 

Ώστε ένας από κάθε ομάδα θα κάθεται στην γραμματεία, εκτός αν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει επίσημος κριτής. 

 1. Οι αγώνες να γίνονται σε κλειστά γήπεδα εάν αυτό είναι εφικτό. 
 2. Στο τουρνουά δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές, που έχουν δελτίο αθλητικής ταυτότητας και υγείας αθλητού της Ε.Ο.Κ. και είναι γεννημένοι από την 1-1 της ηλικιακής κατηγορίας που συμμετέχει η ομάδα του και νεότεροι ή πιστοποιητικό γέννησης με φωτογραφία σφραγισμένη από τον σύλλογο. 
 3. Η γηπεδούχος ομάδα φέρει υποχρεωτικά ανοιχτόχρωμη εμφάνιση (εκτός αντίθετης συνεννόησης μεταξύ των προπονητών). 
 4. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να κατεβαίνει στον αγώνα με τουλάχιστον δέκα (10) και το μέγιστο δεκαπέντε (15) αθλητές.
 5. Στους αγώνες θα υπάρχει υποχρέωση της γηπεδούχου ομάδας να έχει γιατρό, υπό την παρακάτω προϋπόθεση: Η φιλοξενούμενη ομάδα με ειδοποίηση της στο email της γηπεδούχου θα ζητάει την υποχρεωτική παρουσία του γιατρού τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα.
 6. Εάν κάποια ομάδα εμφανιστεί με λιγότερους από δέκα (10) αθλητές, τότε αυτόματα χάνει το παιχνίδι με 20 – 0. Ο αγώνας δύναται να διεξαχθεί (ύστερα από συμφωνία των δύο ομάδων) χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.
 7. Οι ομάδες υποχρεούνται στις τρεις πρώτες περιόδους να έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους εγγεγραμμένους στο φύλλο αγώνα αθλητές, τουλάχιστον 10 λεπτά ως εξής: 

1η περίοδος 5 αθλητές χωρίς αλλαγή 

2η περίοδος 5 διαφορετικοί αθλητές χωρίς αλλαγή 

3η περίοδος    τους υπόλοιπους μη χρησιμοποιηθέντες αθλητές χωρίς αλλαγή, και 
συμπληρώνουν όποιους άλλους θέλουν (οι οποίοι και δύνανται να αντικατασταθούν).

 1. Αναγκαστικά γίνεται αλλαγή σε περίπτωση τραυματισμού ή αποβολής (5 foul ή τεχνικός αποκλεισμός). Ο αντικαταστάτης θα είναι (αν υπάρχει) παίκτης που δεν έχει αγωνιστεί. 

Εφόσον δεν υπάρχει παίκτης που δεν έχει αγωνιστεί τότε ο συγκεκριμένος παίκτης αναγκαστικά δεν θα συμμετάσχει σε ολόκληρη την επόμενη περίοδο (για κανένα λόγο κάποιος αθλητής δεν θα παίξει παραπάνω από 30 αγωνιστικά λεπτά). 

 1. Εάν μία ομάδα (Α) παρατάξει περισσότερους αθλητές από την αντίπαλη ομάδα (Β), ασφαλώς εντός του ορίου των 10 έως 15 αθλητών, τότε η (Α) ομάδα δικαιούται να μην χρησιμοποιήσει καθόλου τους πλεονάζοντες αθλητές, κατά την κρίση του προπονητή της.
 2. Κατά την διάρκεια του αγώνα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του αμυντικού συστήματος man to man. Απαγορεύεται η ζώνη και οι παραλλαγές της, το Ζone Press, καθώς και κάθε είδους παγίδα. Ο διαιτητής είναι ο μόνος αρμόδιος να διαπιστώσει την παράβαση και χρεώνει με τεχνική ποινή τον πάγκο της ομάδας.
 3. Επιτρέπεται το screen μακριά από την μπάλα (εκτός των ηλικιών 2005 και νεότεροι). Το screen στην μπάλα απαγορεύεται (εκτός των ηλικιών 2001-2002).
 4. Η διάρκεια του αγώνα είναι 4 περίοδοι των 10 λεπτών (πλην των ηλικιών 2005 και νεότεροι που θα είναι 4 περίοδοι των 8 λεπτών).
 5. Τυχόν παράταση είναι διάρκειας 5 λεπτών.
 6. Μόνο η 1η περίοδος ξεκινά με jump ball. 
 7. Τα διαλείμματα ανάμεσα στις περιόδους καθώς επίσης και στις τυχόν παρατάσεις θα είναι 2 λεπτών εκτός του ημιχρόνου (μεταξύ 2ης και 3ης περιόδου) που θα είναι 5 λεπτά.
 8. Απαγορεύεται η πίεση στο αντίπαλο καλάθι. Πίεση μόνο στα τελευταία 5 λεπτά της 4ης περιόδου (πλην των ηλικιών 2005 και νεότεροι).
 9. Οι αγώνες θα διεξάγονται με μπάλες μεγέθους 7 (ηλικίες 2001-2002), μεγέθους 6 (ηλικία 2003), και μεγέθους 5 (ηλικίας 2004 και νεότεροι) .
 10. Δικαίωμα ενός time-out έχουν οι προπονητές στην κάθε περίοδο. Αν δεν πάρουν time-out σε κάποια περίοδο, δεν μεταφέρουν το δικαίωμά τους στην επόμενη περίοδο.
 11. Κανονικά ισχύει και ο κανόνας των 24″ (για ολοκλήρωση επίθεσης) και 8″ (για να περάσει την σέντρα η ομάδα που έχει την κατοχή). Μετά από επιθετικό ριμπάουντ ο υπολειπόμενος χρόνος επίθεσης είναι τα 14″.
 12. Όταν μια ομάδα συμπληρώσει 4 foul ανά δεκάλεπτο, στο επόμενο foul (το 5ο) εκτελεί η αντίπαλος ομάδα βολές.
 13. Ισχύουν τα ατομικά foul σε κάθε αθλητή για τις ηλικίες 2001-2002 και 2003.
 14. Επιτρέπεται η μαγνητοσκόπηση των αγώνων από τις συμμετέχουσες ομάδες. Η μαγνητοσκόπηση από οποιοδήποτε τρίτο σωματείο θα επιτρέπεται μόνο εφόσον συμφωνούν και τα δύο αγωνιζόμενα σωματεία.

 

 1. Όροι – Κυρώσεις

 

Αν κάποιο σωματείο δεν κατέβει ή αποκλειστεί λόγω μειωμένου αριθμού αθλητών σε δυο αγώνες αυτόματα αποκλείεται από το τουρνουά. 

Δικαιολογείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την τέλεση του αγώνα. 

Οι κανονισμοί είναι αυτοί της Ε.Ο.Κ. και σε περίπτωση ένστασης αυτή θα εξετάζεται από την διοργανώτρια αρχή. 

Υποχρεούνται όλοι οι γηπεδούχοι την επόμενη του αγώνα, το αργότερο μέχρι Τρίτη πρωί, να τηλεφωνήσουν η να στείλουν με e-mail το αποτέλεσμα του αγώνα, ακόμα και αν αυτός αναβλήθηκε και να εξηγήσουν το λόγο. 

 

 

Οι ομάδες υποχρεούνται να καταβάλλουν το αργότερο μέχρι την ημέρα έναρξης την συμμετοχή τους. 

Σε περίπτωση αποχώρησης η αποκλεισμού τα χρήματα δεν επιστρέφονται. 

Επίσης κάθε γηπεδούχος επιβαρύνεται με τα έξοδα διαιτησίας. 

 

 

Μετά το τέλος όλων των αγώνων και τη τελική κατάταξη των ομάδων όλοι οι προπονητές θα προτείνουν ένα παίκτη για το all-star game, ένα παίκτη για ελεύθερες βολές, ένα παίκτη για σουτ τριών πόντων (ηλικίες 2001 και 2002) και σουτ δύο πόντων (ηλικίας 2003 και νεότεροι). 

Στην τελετή είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων των σωματείων που συμμετέχουν στο τουρνουά. 

Όλα τα σωματεία θα ενημερωθούν εγκαίρως για την τελετή λήξης και για τους προκριματικούς τρίποντων, δίποντων και βολών τον Μάιο. 

 

Στις ομάδες θα δοθούν: 

1η νικήτρια ομάδα: Κύπελλο, χρυσά μετάλλια και διπλώματα 

2η νικήτρια ομάδα: Κύπελλο, αργυρά μετάλλια και διπλώματα 

3η νικήτρια ομάδα: Κύπελλο, χάλκινα μετάλλια και διπλώματα 

 

Στις υπόλοιπες ομάδες θα μοιραστούν διπλώματα σε όλους τους αθλητές. 

 

Στον ΜVΡ του All-star game: Κύπελλο 

Στον νικητή του διαγωνισμού ελευθέρων βολών: Κύπελλο 

Στον νικητή του διαγωνισμού τρίποντων και δίποντων: Κύπελλο

 

Η επιτυχία του τουρνουά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σωματεία ενώ θα βοηθήσει αποκλειστικά και µόνο αυτά. 

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κατανόηση του σκοπού του και η βοήθεια όλων ώστε αυτή η διοργάνωση να τελειώσει όπως και τις προηγούμενες χρονιές µε πλήρη επιτυχία. 

 

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ e-mail ΜΕ ΤΟ ΑΠ0ΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ. 

 

Οτιδήποτε προκύψει η όποια ερώτηση έχετε, επικοινωνήστε µε την γραμματεία του τουρνουά στα τηλέφωνα 6942 406445 ή email tournouabasketball@gmail.com.

 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συνεργασία σας.

Ευχόμαστε σε όλα τα μετέχοντα στο τουρνουά σωματεία «Καλή Επιτυχία».