Έχοντας ήδη κερδίσει κοινό και κριτικούς, η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, 1968, έχει να επιδείξει ακόμα μια νίκη κατά την πρώτη της εβδομάδα προβολής: κατάφερε να κερδίσει ολόκληρη την οικογένεια.
Το μαρτυρούν τα 60.000 εισιτήρια της πρώτης εβδομάδας, το μαρτυρούν και οι ίδιοι οι θεατές που πηγαίνουν στους κινηματογράφους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μαζί με τα παιδιά τους, για να θυμηθούν ή και να ακούσουν για πρώτη φορά τι συνέβη εκείνη τη βραδιά που ο (νεο)ελληνικός αθλητισμός κατάφερε να (ξανα)κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.
Εκείνη τη βραδιά του Απριλίου του 1968, ολόκληρη η Ελλάδα παρακολούθησε έναν αγώνα μπάσκετ σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Καλλιμάρμαρο. Πίσω όμως από τα καλάθια και τα μαρκαρίσματα, υπήρχε κάτι άλλο, που ήταν και εκείνο που ένωνε τους συμμετέχοντες και τους θεατές. Οι ιστορίες. Εκείνες που κάνουν ήρωες, τους απλούς ανθρώπους, που μπορούν να υπερνικήσουν εμπόδια και να σηκώσουν τη νίκη και κυρίως, μοιάζουν προσβάσιμοι στα συναισθήματα.
Το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη μιλάει για ακριβώς αυτές τις ιστορίες, που μπορούν να σταθούν πηγή έμπνευσης και για παιδιά μιας διαφορετικής γενιάς που δεν έμαθε να παίζει σε αλάνες. Η σχεδόν συγκινητική εξιστόρηση των γεγονότων, ακόμα πριν από την γέννηση της ιστορίας μιας ομάδας, μέχρι τη στιγμή που θα στεφθεί Κυπελλούχος Ευρώπης, φέρει μέσα της, μια σειρά από μνήμες, εκείνες που γνωρίζουμε και εκείνες που οφείλουμε να μάθουμε: από την νίκη του 1968, μέχρι το Eurobasket του 1987, το Euro του 2004 και την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 2004.
Έτσι, το 1968 ξεκινά από μια ταινία για την ΑΕΚ και το μεγάλο αθλητικό της άθλο, αλλά καταλήγει να είναι «μια ταινία για όλη την Ελλάδα» (Γιάννης Ζουμπουλάκης, tovima.gr, 30/01/2018), «… ένα νοσταλγικό, χιουμοριστικό και γλυκόπικρο ταξίδι…» (Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα, 25/01/2018) για ολόκληρη την οικογένεια.
Σύνοψη:
4 Απριλίου 1968. Το φωταγωγημένο Καλλιμάρμαρο βουίζει με χιλιάδες κόσμο και η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου αναμεταδίδεται μέσα από εκατομμύρια τρανζιστοράκια. Ο αγώνας ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας αρχίζει. Μία ερωτευμένη κοπέλα κάνει πρόβα νυφικού μπροστά στον καθρέφτη της, ενώ ο μελλοντικός γαμπρός βρίσκεται σε απόγνωση κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σκοράρει. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων θυμάται την πατρίδα που άφησε πίσω. Ένας νεαρός κομμουνιστής κρατούμενος πανηγυρίζει με κάθε πόντο και ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ γίνεται εξομολογητήριο παλιών και πρόσφατων τραυμάτων. Χρόνια πριν από αυτή τη βραδιά, τρεις Πολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο για να πουν την ιστορία τους. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, η ιστορία της Ελλάδας θα αλλάξει για πάντα. Μέχρι το τέλος του 1968, η ιστορία του κόσμου θα αλλάξει για πάντα.
Στους κινηματογράφους σε όλη την Ελλάδα, από την Feelgood
https://www.facebook.com/1968movie/
Συντελεστές:
Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής
Παραγωγή: AEKBC & Mάκης Αγγελόπουλος
Σε συμπαραγωγή με την: Όνιον Φιλμς E.E.
Εκτέλεση Παραγωγής: ViewmasterFilms
Μεγάλος Χορηγός: ΟΠΑΠ
Με την υποστήριξη των: Ορίζων Ασφαλιστική, Σμυρναίικος Καφές (της οικογένειας Δρακούλη από το 1925)
Μακιγιάζ: Κατερίνα Μιχαλούτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρσένης Πολυμενόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Αθανασόπουλος
SoundDesign: Χρήστος Γούσιος
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Ενδυματολόγοι: Εβελίνα Δαρζέντα – Δάφνη Κολυβά
Σκηνογράφος: Αθηναία Σπηλιωτάκου
Οργάνωση Παραγωγής: Ματθαίος Βούλγαρης
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Sfx: Magikon
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Executive Producers: Κώστας Λαμπρόπουλος – Γιώργος Κυριάκος
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Παραγωγή: AEKBC & Μάκης Αγγελόπουλος
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης