«Θα αποχωρήσει ηττημένος και κρυπτόμενος»

Για πολλοστή φορά, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος με ακόμη μία απόφασή του, προκαλεί τη θυμηδία και τη δικαιολογημένη οργή των οπαδών μας, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων όλων των ομάδων.

Για ακόμη μία χρονιά, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφάσισε να κλείσει τις πόρτες και να οργανώσει έναν Τελικό «πριβέ», αντί να εξελιχθεί αυτός σε γιορτή, όπως συμβαίνει στις προηγμένες μπασκετικά χώρες του κόσμου.

Ο Βασιλακόπουλος, για άλλη μία φορά δείχνει ανήμπορος και ανίκανος ν’ ανταποκριθεί στις επιταγές των καιρών, και με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αγνοώντας τη βούληση των τεσσάρων ομάδων (των ημιτελικών), επιμένει στη λογική των αποκλεισμών, υποβαθμίζοντας – ευτελίζοντας το μοναδικό θεσμό, που ουσιαστικά διοργανώνει η Ομοσπονδία, ρίχνοντας νέο ράπισμα στο ελληνικό Μπάσκετ.

Ο Βασιλακόπουλος, παρότι διανύει τις «τελευταίες ημέρες της Πομπηίας», δεν επιθυμεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα, δεν θέλει έστω για την υστεροφημία του να κάνει την… έκπληξη και να οργανώσει έναν «Τελικό» εφάμιλλο του ένδοξου παρελθόντος, πραγματοποιώντας αν μη τι άλλο μία «ηρωική έξοδο». Θα αποχωρήσει από το ελληνικό Μπάσκετ ηττημένος και κρυπτόμενος, αφού ξέχασε και ο ίδιος πότε εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε ελληνικό γήπεδο για να παρακολουθήσει επίσημους αγώνες Ανδρών, του αθλήματος, στο οποίο φέρεται να ηγείται.

Η ΑEK ΒC το προηγούμενο διάστημα με διαφόρους τρόπους επιχείρησε να πείσει τον Βασιλακόπουλο για το αυτονόητο, ήτοι την αναβάθμιση του θεσμού: Τη διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής, όπερ σημαίνει την επιστροφή του Φάιναλ Φορ, σε όποιο γήπεδο επιθυμούν η ΕΟΚ και οι εμπλεκόμενοι, ακόμη και στην Πάτρα, για να έχουν την ευκαιρία οι οπαδοί όλων των ομάδων να θαυμάσουν «διά ζώσης» τους παίκτες και τους προπονητές. Για να έχει την ευκαιρία το πολύπαθο ελληνικό μπάσκετ, για δεύτερη φορά μετά το 2018 και τη διεξαγωγή (από την ΑΕΚ BC) του Φάιναλ Φορ του BCL στο ΟΑΚΑ, να διαφημιστεί στα πέρατα της Ευρώπης.

Στην σύσκεψη του Ηρακλείου Κρήτης η ΑΕΚ, στο ενδεχόμενο που προκριθεί βεβαίως στον Τελικό, ζήτησε το 50% των εισιτηρίων της αναμέτρησης, ή 500 εισιτήρια ή 150 εισιτήρια, κι όλα τα αιτήματά της απορρίφθηκαν.

Ως έσχατη λύση εστάλη επιστολή, υπογεγραμμένη από τις τέσσερις ημιφιναλίστ, για ένα «υβριδικό» μοντέλο «ανθρωπογεωγραφίας» στο γήπεδο, παρουσία 1000 φιλάθλων (500 για κάθε ομάδα) για τους κατόχους Διαρκείας, χορηγούς κλπ, με ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίου και επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου, και 3.500 ή 4.500 μαθητές, σε μια νέα απόπειρα να περισωθεί η «τραυματισμένη» διοργάνωση.

Αντ’ αυτών, η παρωχημένη Διοίκηση του Βασιλακόπουλου έδωσε (στο ελληνικό μπάσκετ) ακόμη ένα ράπισμα, επιβεβαιώνοντας πλήρως «συν τοις άλλοις» τους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία των φιλάθλων επιθυμεί την άμεση αποχώρησή της. Και η αποχώρησή της, προεξάρχοντος του Βασιλακόπουλου, έπρεπε να είχε γίνει… χθες. Είναι επιζήμια η παραμονή της ακόμη και για μία ημέρα για το άθλημα, που κάποτε στην Ελλάδα θεωρείτο και δικαιολογημένα «εθνικό σπορ».

Πασίδηλο είναι από την έως τώρα πορεία και δράση μας, ότι η ΑΕΚ BC ουδέποτε είπε «όχι» στην παρουσία και μαθητών στον Τελικό. Η ΑΕΚ ΒC είναι η πρώτη, που μετεξέλιξε άλλωστε σε θεσμό τη «μαθητική-παιδική εξέδρα» στους αγώνες της από την πρώτη ημέρα της Διοίκησής μας, και μάλιστα άκρως επιτυχημένο, και περισσότερα από 16.000 παιδιά-αθλητές παρακολούθησαν τις αναμετρήσεις ή τις εκδηλώσεις της. Είναι η πρώτη και μόνη, που συνεχίζει σταθερά με δράσεις, που έχουν το παιδί και τις οικογένειές τους ως πρωταγωνιστές.

Πρόδηλο είναι, όμως, και τούτο: Οι οπαδοί μας, που έχουν δώσει διαπιστευτήρια συμπεριφοράς σε μεγάλες διοργανώσεις με εύσημο τη διεθνή αναγνώριση, για ακόμη μία φορά θα απωλέσουν ξανά την ευκαιρία να δουν την ομάδα μας. Είναι άκρως ρατσιστικός ο «a priori» αποκλεισμός όλων των συνενωσιτών, μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και όλων των οπαδών των υπολοίπων ημιφιναλίστ.

Η ΑΕΚ ΒC διοργάνωσε και χρηματοδότησε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο, το 2018, το αρτιότερο Φάιναλ Φορ Μπάσκετ της ιστορίας (BCL) και σ’ αυτό καταλυτικό ρόλο είχε και η παρουσία των 40.000 οπαδών μας σε δύο ημέρες, οι οποίοι έδωσαν ρεσιτάλ φιλοξενίας. Υποτιμάται η νοημοσύνη του φιλάθλου όταν χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ο δήθεν κίνδυνος επεισοδίων, εξαιτίας παλαιών περιστατικών στην Κρήτη. Επίσης, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου «απεκάλυψε» και αναγράφεται στο Πρακτικό της σύσκεψης, ότι «η ύπαρξη μιας και μοναδικής πύλης πρόσβασης στο γυμναστήριο αποτελεί σημείο τρωτότητας» και δεν επιτρέπει τον ασφαλή διαχωρισμό των φιλάθλων των διαγωνιζομένων ομάδων.

Γεννάται ευλόγως, λοιπόν, το ερώτημα: Αφού το γήπεδο είναι ακατάλληλο για τη διεξαγωγή Τελικού-Γιορτή, κατά την Αστυνομία, γιατί η εμμονή της ΕΟΚ για διεξαγωγή του στα Δύο Αοράκια Ηρακλείου; Γιατί η ΕΟΚ αρνήθηκε την πρόταση της ΑΕΚ για διεξαγωγή Φάιναλ Φορ στο ΟΑΚΑ, ή στο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας, που φιλοξενούν κατ’ επανάληψη οπαδούς όλων των ομάδων κι όχι μόνο της γηπεδούχου;

Η ΑΕΚ BC συνεχίζει σταθερά να προβάλλει το ελληνικό μπάσκετ σε ολόκληρη την υφήλιο, ο Βασιλακόπουλος το δυσφημίζει σε ολόκληρη την υφήλιο.

Η ΑΕΚ ΒC πιστώνεται τις τελευταίες διεθνείς κατακτήσεις της Ελλάδας, με τις κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές δράσεις, με τις -παγκόσμιας εμβέλειας- διοργανώσεις (Φάιναλ Φορ BCL 2018), με την παραγωγή της ταινίας “1968” (που ταξιδεύει όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη ανά τον κόσμο και προβάλλει εκτός από τον αγωνιστικό θρίαμβο του Καλλιμάρμαρου, τον Έλληνα αθλητή και την Ελλάδα της προσφυγιάς που έχει μάθει να παλεύει και κερδίζει).

Η ΑΕΚ ΒC πάντα με χαμηλό προφίλ, αλλά με υψηλές αξίες, συνένωσε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, σε δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους, προκειμένου για τον υπέρτατο στόχο της αξιοποίησης ολυμπιακού αθλητικού Ακινήτου, του πρώτου Ακινήτου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εκεί όπου ετοιμάζεται σε απόλυτη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να δημιουργήσει μία αθλητική πολιτεία, αλλά και ν’ αναβαθμίσει την τοπική κοινωνία. Η ικανοποίηση από την πανελλήνια αναγνώριση και καταξίωση σε όλα τα παραπάνω συνιστά πυλώνα των δραστηριοτήτων μας.

Η ΑΕΚ ΒC συνεχίζει να μάχεται εντός των πλαισίων για τη σωτηρία του αθλήματος και το αυτό θα πράξει και το επόμενο διάστημα. Η ΑΕΚ ΒC δεν πρόκειται να φυγομαχήσει. Η ΑΕΚ ΒC θα συνεχίσει έστω και μόνη της, να δίνει τη μάχη, έως ότου επικρατήσει η ψυχραιμία, όπως έπραξε και κατά την περασμένη περίοδο όταν της ζητήθηκε από Πολιτεία και θεσμούς ως επικρατούσα «ήρεμη δύναμη» να ισορροπήσει καταστάσεις στο πολύπαθο άθλημα. Άλλωστε το ζητούμενο είναι να πρυτανεύσουν η κοινή λογική και το αυτονόητο.

Η ΑΕΚ ΒC των ευρωπαϊκών διπλωματικών θριάμβων δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και «πλανώνται πλάνην οικτρά» όσοι νομίζουν, ότι θα αδρανήσει. Θα πολεμήσει μέχρι τέλους, προκειμένου να ξορκίσει την τοξικότητα στο ελληνικό μπάσκετ και θα δικαιωθεί. Το ελληνικό μπάσκετ νοσεί και η ευθύνη βαρύνει τους «δεινόσαυρους», που επί σειρά ετών νομίζουν, ότι υπηρετούν το άθλημα, που αγαπάμε, υιοθετώντας πολιτικές τύπου «διαίρει και βασίλευε» εμπλουτισμένες με θεωρίες συνομωσίας και ίντρινγκες.

Η ΑΕΚ BC θα παραμείνει εδώ, με στόχο να δημιουργήσει εκείνες τις συμμαχίες, που θα επιτρέψουν στο άθλημα να ανασάνει.

Η ΑΕΚ BC καταγγέλλει την απόφαση του Βασιλακόπουλου και θα μελετήσει τις επόμενες κινήσεις της. Επιφυλλασόμεθα δε, παντός νομίμου δικαιώματός μας για τις συνέπειες της απόφασης της ΕΟΚ, η οποία «τραυματίζει» τη διοργάνωση και θέτει «εν αμφιβόλλω» τις συμφωνίες των χορηγών και υποστηρικτών μας, οι οποίοι υποτίθεται επενδύουν σε υγιές επιχειρηματικό και αθλητικό περιβάλλον.

Άραγε, ρώτησε ο Βασιλακόπουλος τους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως ο ξενοδοχειακός, εστίασης κ.λ.π. για τη χαμένη ευκαιρία της πόλης τους σε νεκρή τουριστικά περίοδο, να υποδεχτούν 5.500 επισκέπτες για μια διήμερη γιορτή του αθλητισμού, πριν να πάρει την απόφαση;

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι έστω την ύστατη ώρα, όλοι όσοι  ακόμη κόπτονται για το άθλημα θα συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια να ξημερώσει μία άλλη ημέρα, πιο φωτεινή, πιο ελπιδοφόρος. Η ημέρα αυτή δεν είναι μακριά. Το γνωρίζουν εκείνοι, που από εκδικητικότητα επιθυμούν να αφήσουν πίσω τους συντρίμμια. Το γνωρίζει και ο Βασιλακόπουλος…

ΑΕΚ ΒC