Ψυχοθεραπεία και παιδιά

Άρθρο του Αθλητικού Ψυχολόγου της ΑΕΚ ΒC ACADEMY – DRAGAN SAKOTA, Βασίλη Βερτουδάκη, στο aekbc.gr:

“Ολοένα και περισσότεροι γονείς αναζητούν τη βοήθεια Ψυχολόγων και Ψυχοθεραπευτών για τα παιδιά τους στη σημερινή εποχή. Η θεραπεία των παιδιών και εφήβων συνεχώς κερδίζει έδαφος καθώς οι ανάγκες των παιδιών δείχνουν να είναι αυξημένες. Αρκετά παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα και δυσκολίες όπως το άγχος για τις επιδόσεις στο σχολείο ή τη μη ικανότητα από πλευράς των παιδιών να ανταπεξέλθουν στις σχολικές απαιτήσεις. Αρκετές φορές τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή θέλουν να συζητήσουν θέματα που αφορούν είτε την οικογένεια, είτε το σχολείο είτε θέματα που αφορούν τους φίλούς τους ή τις σχέσεις τους.

Πολλές φορές η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου από τη ζωή ενός παιδιού όπως ο θάνατος ενός από τους δύο γονείς ή ένα ξαφνικό διαζύγιο μεταξύ των γονέων δημιουργεί δυσφορικά συναισθήματα σε ένα παιδί. Επίσης, η ύπαρξη μιας σωματικής ασθένειας είτε στο ίδιο το παιδί είτε στον περίγυρο του παιδιού (οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον) ή μια αιφνίδια αλλαγή τόπου διαμονής, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ή τον έφηβο κάποιου είδους τραύμα σε ψυχικό επίπεδο.

Όταν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού, στις συνήθειες του, στον ύπνο του ή στο φαγητό του είναι σημαντικό πρώτα να γίνει η επικοινωνία με το ίδιο το παιδί και έπειτα να απευθυνθεί ο γονιός σε κάποιον Ψυχολόγο με κατάλληλη εκπαίδευση και πείρα σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Επιπρόσθετα, αν παρατηρηθεί  μειωμένη απόδοση του παιδιού στα μαθήματά του, σημαντική πτώση των βαθμών του, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες  ή υπερβολικού τύπου ξεσπάσματα και ανεξέλεγκτο θυμό, τότε καλό είναι να απευθυνθούν οι γονείς-κηδεμόνες  σε κάποιον Ψυχολόγο που είτε εμπιστεύονται, είτε τους συστήνουν.

Ακόμη, μετά από ξαφνικές συστηματικές σωματικές ενοχλήσεις του παιδιού, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι ή την κοιλιά καλό είναι να επικοινωνήσουν οι γονείς με κάποιον γιατρό για να κάνουν τα παιδιά τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν οι πόνοι εξακολουθούν να επιμένουν ενώ οι εξετάσεις είναι καλές, τότε βρείτε κάποιον Ψυχοθεραπευτή παιδιών-εφήβων , που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα σωματικά συμπτώματα, όντας αποτέλεσμα ψυχολογικών ζητημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί.  Αν επίσης υπάρχει κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής, λεκτική, σωματική, συναισθηματική ή ακόμη και σεξουαλική, απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατόν στις αρχές και έπειτα σε κάποιον Ψυχολόγο -Ψυχοθεραπευτή, ούτως ώστε να στηριχθεί το παιδί-έφηβος με τον κατάλληλο και ασφαλέστερο τρόπο. 

Η υπερβολική απομόνωση και εσωστρέφεια ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει τους γονείς  στη σκέψη ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει με το παιδί. Η παιδική κατάθλιψη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ άλλων ασθενειών που ευθύνονται για την μη ομαλή λειτουργικότητα των παιδιών. Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, έντονα ξεσπάσματα σε κλάματα, υπερβολικές αντιδράσεις ίσως είναι σημάδια που προμηνύουν ότι χρειάζεται να γίνει μια εξατομικευμένη παρέμβαση ενός Ειδικού Ψυχικής Υγείας.

 Επιπρόσθετα, αρκετά παιδιά, ειδικά την τελευταία 10ετία  αντιμετωπίζουν διάφορες μαθησιακού τύπου δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσορθογραφία ή ΔΕΠ Υπερκινητικότητα  αλλά και αναπτυξιακά ζητήματα, κινητικές δυσκολίες, διαταραχές επικοινωνίας ή ευρύτερα προβλήματα υγείας. Οι διατροφικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι αρκετά συχνές πλέον, όπως και ο εθισμός από το διαδίκτυο ή από άλλες ουσίες. Η κατάχρηση και η παραβατικότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο πλέον που «αναγκάζει» αρκετούς γονείς να αναζητήσουν βοήθεια.

Τέλος, αρκετά παιδιά και έφηβοι επισκέπτονται Ψυχολόγους είτε λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης είτε για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Είναι σημαντικό οι γονείς να απευθυνθούν  σε Ψυχολόγους που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν την ανάλογη πείρα και εξειδίκευση με παιδιά και εφήβους. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας, όποτε όσο πιο σύντομα εντοπιστεί μία δυσκολία τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να διαχειριστεί. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά με τα παιδιά μας. Η επίσκεψη σε ένα Ψυχολόγο μπορεί να προλάβει μια κατάσταση και να βοηθήσει το παιδί να γίνει πιο λειτουργικό στη καθημερινή του ζωή”.

Βερτουδάκης-Βασίλης

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος
www.braintherapy.gr