Όταν η ΑΕΚ έγινε «Βασίλισσα»

Τι κι αν πέρασαν 48 χρόνια; Σαν σήμερα… Οι αναμνήσεις από τον πρώτο μεγάλο τελικό της Ελλάδας μένουν ολοζώντανες.

Για να θυμίζουν στους όπου γης μεταγενέστερους, ότι το «έπος της 4ης Απριλίου 1968» με πρωταγωνιστές (μόνο) Έλληνες αθλητές – «θεούς» και προπονητή τον Νίκο Μήλα, δεν έγινε τυχαία «παγκόσμια υπόθεση».

Το 89-82 (ημ. 47-38) της ΑΕΚ, που εκείνη τη βραδιά «βαφτίστηκε» Βασίλισσα, με αντίπαλο τη φημισμένη Σλάβια Πράγας και οι 80.000 θεατές, που «έγιναν» Ρεκόρ Γκίνες, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, «συνέθεσαν» το πρελούδιο της πιο μαγικής αθλητικής μελωδίας του τόπου μας. Τα γραπτά του «Πατριάρχη» του «κιτρινόμαυρου» ρεπορτάζ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, η φωνή της «Βέμπο» της Κρατικής Ραδιοφωνίας, Βασίλη Γεωργίου, και η αδιαμφισβήτητη «ΑΕΚοφροσύνη» διαρκείας του συλλέκτη Αλέξανδρου Μαργαρίτη, αποτέλεσαν τα «θεμέλια» του πιο συμπαγούς μπασκετικού «οικοδομήματος».

4 Απριλίου 1968:

Η αποφώνηση του Γεωργίου συμπυκνώνει «εν πολλοίς» το «ντεκόρ» της άγιας βραδιάς της «Ένωσης»: «Οι χιλιάδες των Ελλήνων φιλάθλων κλαίνε. Χιλιάδες κεριά έχουν ανάψει. Χιλιάδες φωτοβολίδες. Βαρελότα. Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική.  Κλαίει ο κόσμος, ο ελληνικός κόσμος. Είτε έβλεπε, είτε δεν έβλεπε. Έρχεται ο Σαπόρτα. Να δώσει το Κύπελλο Ευρώπης στην ομάδα μας. Στα παιδιά μας. Στους ήρωές μας. Και το παίρνουνε και κάνουνε το γύρο του θριάμβου. Όλη η Ελλάς τους αποθεώνει. Η ΑΕΚ είναι η «Βασίλισσα» της Ευρώπης. Το όνειρο έγινε πραγματικότης. Η Ελλάς ενίκησε. Η ΑΕΚ ενίκησε. Και το τρίπτυχο, που μέσα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο διεμορφώθη είναι «ΑΕΚ, Ελλάς, Ευρώπη».

Τι είχε γράψει ο Γάλλος απεσταλμένος της «Εκίπ»: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σε ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δυο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρούν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον… θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή “ΑΕΚ-ΑΕΚ” κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο.

Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».

Οι συνθέσεις των ομάδων του Τελικού:

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Δημητριάδης, Νεσιάδης.

Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, ΄Aμερ.