«Ολόκληρο το μπάσκετ χάρηκε»

Στη μακρά διαδρομή τους δεν συναντήθηκαν στην ΑΕΚ, αλλά υπήρξαν συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα.

Ο λόγος για τον Απόστολο Κόντο, πρώην αθλητή και προπονητή της «Βασίλισσας», ο οποίος μίλησε στο aekbc.gr για τον γίγαντα του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργο Τρόντζο.

Ο Απόστολος Κόντος δήλωσε: «Με τον τεράστιο, ως αθλητή και ως προσωπικότητα, Γιώργο Τρόντζο συναντηθήκαμε στην Εθνική ομάδα. Εγώ ήμουν πιο μικρός, εκείνος φτασμένος. Αυτονόητο είναι, ότι στη θωριά του προκαλούσε δέος. Και πώς να γινόταν αλλιώς; Ειδικά εκείνη την εποχή ένας αθλητής 2.17 μέτρων ήταν κάτι εντυπωσιακό. Πέρα από το γνωστό, την ιστορική ραβέρσα, ο τεράστιος Τρόντζος χαρακτηρίστηκε για την πάσα «μπέιζμπολ», την οποία αξιοποίησε εξαιρετικά στις συνεργασίες του με τον Γιώργο Αμερικάνο, στην ΑΕΚ».

Και συμπλήρωσε: «Ένα οικοδόμημα στηρίζεται στα μπετά. Τα «μπετά» του ελληνικού μπάσκετ για μένα ήταν τρία: Ο Τρόντζος, ο Κοκολάκης, ο Φασούλας. Ο Τρόντζος ήταν η πρώτη και βασική «ναυαρχίδα» στα «ναυπηγεία» του ελληνικού μπάσκετ. Όλοι μαζί άλλαξαν το άθλημα, καθώς χάρη σ’ αυτούς όλοι εμείς οι πιο κοντοί, και βασικά οι σκόρερ, είχαμε ευκολότερη δουλειά».

Και κατέληξε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος με την απόφαση της διοίκησης της ΑΕΚ να τιμήσει τον Γιώργο, ο οποίος με τιμά με τη φιλία του. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την επιλογή της να ανυψωθεί η φανέλα του «ογκόλιθου» Τρόντζου δίπλα σ’ εκείνη του άλλου τεράστιου αθλητή, του «Παγκόσμιου» αρχηγού της, Γιώργου Αμερικάνου.

Ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ χάρηκε αυτή την εξέλιξη, διότι ο Γιώργος πέρα από τις αθλητικές επιδόσεις του ήταν-είναι ένας Κύριος, με απίστευτο χιούμορ, καλός οικογενειάρχης, άνθρωπος με χαμηλό προφίλ, που τον εκτιμούν οι πάντες. Επιπλέον, προσέφερε τα μέγιστα στο άθλημα. Όλοι μαζί, λοιπόν, στο ΟΑΚΑ στον αγώνα με Λαύριο. Για τον τεράστιο Γιώργο, που δικαιολογημένα θα συγκινηθεί για τη δικαίωση αυτή, και θα συγκινηθούμε κι εμείς μαζί του».

*Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, το μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΚ και πρώην συμπαίκτης του Τρόντζου, Νίκος Μπαμπανικολός, ο Γιώργος Τρόντζος και ο Απόστολος Κόντος.