Ο Γίρι Ζίντεκ είδε το «1968»

Η Πράγα είναι έντονα συνδεδεμένη με το 1968 και το «κιτρινόμαυρο» έπος του Καλλιμάρμαρου.

Ήταν φυσικό και επόμενο η ταινία «1968» των Μάκη Αγγελόπουλου-Τάσου Μπουλμέτη να αγκαλιαστεί από το τσεχικό κοινό. Κυρίως αγκαλιάστηκε από τους πρωταγωνιστές, και της ταινίας, αθλητές της ιστορικής Σλάβια Πράγας, οι οποίοι αγωνίστηκαν στον Τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, εκεί όπου η ΑΕΚ βαφτίστηκε «Βασίλισσα» και κατέκτησε την παγκόσμια δόξα.

Παρόντος και του θρυλικού Γίρι Ζίντεκ, που δεν είχε δώσει το «παρών» στην πρεμιέρα της Αθήνας, προβλήθηκε την Παρασκευή (07/04) το «1968», σε άκρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Days of European Film) της Πράγας.

Τον Τάσο Μπουλμέτη προσφώνησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην τσεχική πρωτεύουσα, Ευθύμιος Ευθυμιάδης. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης και επικεφαλής του Ιστορικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Αρχείου της ΑΕΚ, μίλησε για την ταινία και στους φοιτητές του φημισμένου Πανεπιστημίου του Καρόλου, υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας, Κωνσταντίνου Τσίβου.

*Στη βασική φωτογραφία, ο Γίρι Ζίντεκ με τον Τάσο Μπουλμέτη. Στις φωτογραφίες δεξιά, ο Τάσος Μπουλμέτης ανάμεσα στους παλαιμάχους άσους της Σλάβια, και σε θεατές, που παραβρέθηκαν στην προβολή της ταινίας, αλλά και με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.