«Μεγάλη η επένδυση της ΑΕΚ»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός, έκανε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της επίσημης συνέντευξης Τύπου του Final Four.

«Είναι μεγάλο σταυροδρόμι αυτό το Final Four. Το να το διοργανώνουμε στην Αθήνα, σε ένα γήπεδο όπως το ΟΑΚΑ και σε μια χώρα που αγαπά το μπάσκετ, είναι πολύ σημαντικό για μας. Το ΟΑΚΑ είναι μεταμορφωμένο κι αυτό είναι ένα στοίχημα που βάλαμε όταν ξεκινήσαμε τους ελέγχους στα γήπεδα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Final Four.

Θέλουμε αυτό το Final Four να πάει καλά. Έχει τεράστια απήχηση, όπως λένε οι αριθμοί. Έχουμε πάνω από 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους, κανάλια, σκάουτ του ΝΒΑ.

Όλα αυτά ανεβάζουν τον πήχη. Θέλω να πιστεύω, ότι τη Δευτέρα θα είμαστε περήφανοι με αυτά που θα έχουμε επιτύχει. Και θα έχουμε προσδώσει στη διοργάνωση το κύρος που θέλουμε να έχει.

Άγχος σίγουρα νιώθω και εγώ και οι συνεργάτες μου. Έχουμε μια συγκεκριμένη ευθύνη εμείς, αλλά και η ΑΕΚ έχει επενδύσει πολλά. Και η Πολιτεία έχει συμβάλει, οπότε το άγχος μοιράζεται. Είχαμε άγχος και όταν κληθήκαμε να κάνουμε την επιλογή. Πολλοί λένε ότι αν η ΑΕΚ δεν περάσει στον τελικό, θα είναι αποτυχία, διότι ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη του στον τελικό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ελπίζω ότι όλοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια και θα τη δουν ως επιβράβευση όσων έχει κάνει η ΑΕΚ όλη τη σεζόν.

Ένα άγχος που μπορεί να έχω επίσης, είναι η αντιμετώπιση του κόσμου προς τα τέσσερα παιχνίδια. Ένα παιχνίδι Λούντβιγκσμπουργκ-Μονακό σε επίπεδο τεχνικής κλπ. έχει τρομερό ενδιαφέρον. Φοβόμαστε ότι θα παίξουν μπροστά σε 500 θεατές κι αυτό θα είναι άδικο. Οφείλουμε ως Έλληνες να μη σνομπάρουμε μια διοργάνωση που έρχεται μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Να δουν τι έχει ετοιμαστεί και θα έχει και άλλες εκπλήξεις» τόνισε ο CEO του BCL.

Σχετικά με την πρόοδο της διοργάνωσης και τη λειτουργία της τόνισε:

«Είναι γεγονός ότι η FIBA μετά από 16-17 χρόνια απουσίας από την εβδομαδιαία διοργάνωση αγώνων επέστρεψε με ένα τεράστιο στοίχημα. Και στο παρελθόν είχε κάνει κάποιες απόπειρες, αλλά σταμάτησαν. Ήταν βαρύ το φορτίο. Έχω μιλήσει με σχεδόν σε όλες τις ομάδες που έπαιξαν στο BCL και ως πρώτη αντίδραση είδα μια επιφυλακτικότητα.

Η FIBA έκανε και μια επιλογή να φέρει έναν άνθρωπο εκτός μπάσκετ, άρα υπήρχε επιπλέον ανησυχία. Σε όλα τα ταξίδια μου συνάντησα στην αρχή πολύ σκεπτικούς προέδρους ως προς το εγχείρημα, αλλά βάλαμε στόχο να αποδείξουμε ότι είναι διοργάνωση από και για τις ομάδες. Το 50% της μετοχικής μας σύνθεσης είναι οι Λίγκες, που εκπροσωπούν ομάδες. Δεν έχουμε κλειστή δεξαμενή που επιλέγουμε ομάδες. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε το στοίχημα. Από πολλές ομάδες δεχόμαστε θετικά σχόλια. Οι ομάδες μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές και εισπράττουμε ερωτήματα από ομάδες που δεν έχουν παίξει σε εμάς. Όλοι έχουν να πουν θετικά σχόλια για το BCL και εξετάζουν την προοπτική ένταξής τους. Περιμένουν να δουν την κατάταξη στα εθνικά πρωταθλήματά τους. Η ανταπόκριση είναι θετική. Το πρόσημο είναι θετικό.

Τα βήματα μπροστά είναι να προσεγγίσουμε τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ εφόσον κι αυτά πληρούν τις προδιαγραφές μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων τους».

Επανέλαβε δε ότι:

«Δεν θα αλλάξει ούτε η στρατηγική μας ούτε οι αρχές μας σχετικά με την πρόσβαση των ομάδων στο BCL. Από την Ελλάδα είναι δύο ομάδες στην κανονική περίοδο και μία στον τρίτο προκριματικό. Αυτό είναι το μίνιμουμ. Το ΔΣ θα αποφασίσει. Υπάρχουν κάποιες wild cards, ο κάτοχος κερδίζει αυτομάτως το δικαίωμα να παίξει. Αν η ΑΕΚ κερδίσει και δεν είναι στις δύο κορυφαίες θέσεις, δεν θα χάσει το δικαίωμα να παίξει. Έχουμε κάνει κουβέντες με τις ομάδες που είναι κοντά στις θέσεις για να παίξουν».

Ο Πατρίκ Κομνηνός πήρε θέση και για την αγορά του μπάσκετ διεθνώς αλλά και τους χορηγούς:

«Είναι δύσκολη η αγορά. Το μπάσκετ δεν πουλάει εύκολα. Διότι έχει ένα βασικό μειονέκτημα σε σχέση με όλα τα άλλα αθλητικά προϊόντα κι έχει να κάνει με την ασάφεια και την έλλειψη βεβαιότητας. Κι αυτό είναι βασικό για κάθε χορηγό.

Με τέσσερις διοργανώσεις, 104 ομάδες, 980 παιχνίδια και πολλά άγνωστα στοιχεία για το ποιοι θα αγωνιστούν του χρόνου και πως, καθίσταται δύσκολη η εμπορική εκμετάλλευση.

Το μπάσκετ με 4 διοργανώσεις αντλεί 40 εκ. Ευρώ, που αντλεί μόνη της η Ευρωλίγκα. Αυτό είναι πενιχρό για το δεύτερο ομαδικό άθλημα στον κόσμο.

Το μπάσκετ χάνει χώρο από άλλα αθλήματα, κάτι που εδώ στην Ελλάδα δεν το βιώνουμε. Αλλά στην Πολωνία, την Αγγλία κλπ. δεν έχει κανένα εμπορικό έρεισμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το τι βγάζει η αγορά στο μπάσκετ. Η διαφορά σε εμάς είναι ότι επειδή η κατανομή των χρημάτων προς τις ομάδες συνεχίζει να είναι σημαντική, δηλαδή το 1 εκ. που θα πάρει ο κάτοχος, για τις τέσσερις φιναλίστ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του μπάτζετ τους.

Εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο που λέει ότι αν επενδύσεις, θα είσαι με τους κορυφαίους, Η Ευρωλίγκα έχει κάνει μια επιλογή να εξασφαλίσει όλα τα έσοδα και να τα μοιράσει σε 11 μετόχους, Αυτό δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, γιατί ποιος θα επενδύσει αν ξέρει ότι δεν θα παίξει με τους κορυφαίους; Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του ποδοσφαίρου. Αυτό δεν γίνεται στο μπάσκετ που είναι μια κλειστή πόρτα. Άρα γιατί κάποιος να επενδύσει; Και ποιος χορηγός θα επενδύσει αν δεν ξέρει σήμερα ποιος θα παίξει του χρόνου στη διοργάνωση; Θα πρέπει να μεγαλώσει η πίτα του μπάσκετ και να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια».

-Δεν υπάρχει περιορισμός για την έδρα του Final Four. Το πιο δύσκολο είναι ότι η απόφαση λαμβάνεται τέσσερις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του Final Four. Είναι επιλογή που έχουμε κάνει γιατί δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο που να λέμε ότι μια τετράδα ομάδων μπορεί να παίξει σε οποιοδήποτε γήπεδο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Είναι ελάχιστες οι διοργανώσεις παγκοσμίως που το γήπεδο γεμίζει ανεξαρτήτως ομάδων που μετέχουν σε αυτό.

-Έχουμε ως πρώτο πιτ στοπ την τριετία, Η τριετία συνολικά και η τέταρτη χρονιά θα είναι αυτή που μπορεί να γίνει αποτίμηση, Μέχρι τώρα όλοι οι δείκτες είναι ανοδικοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1,5 εκ. φόολοευς στο twitter. Το BCL είναι η νο1 διοργάνωση μπάσκετ στο facebook ξεπερνώντας και την Ευρωλίγκα. Όλα αυτά δείχνουν την ανοδική τάση, δείχνουν μια διάθεση του κόσμου να το παρακολουθήσει. Ένα κλιπ στο youtube με τον Λαρεντζάκη ξεπέρασε τα 10εκ, views. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό να το αξιολογήσουμε του χρόνου, οταν θα βγούμε στην αγορά για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα έχουμε πραγματικό δείγμα.

-Το ίδιο αποτέλεσμα από διαφορετική οπτική. εΜΕΊΣ δεν δελεάζομε ομάδες Στηνουμε διοργάμωση που επιθυμούμε νΈνας από τους λόγους που ο παο εξετάζει αυτή την προοπτική έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην Ευρωλίγκα, Το θέμα του δελεασμού δεν είναι μόνο να έρθει σε μας να βγάλει περισσότερα. Το συνολικό πρότζεκτ έχει μέλλον, αλλά σε ένα υγιές περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον που μπορεί α προσελκύσει πολλές αγορές. Κανένα μοντέλο κλειστής αγοράς δεν ευδοκίμησε. πΟΥ Θ α έχει κορτυφαίες ομάδες, αλλά θα απευθύνεται στο σύνολο της Ευρωππης. Δεν δελεάζουμε οικονομικά τις ομάδες γιατό θα λέγαμε ψέματα. Λέμε έλα σε μας γιατί είναι διοργάνβση υψηλού επιπέδου κι αν τηνκερδίσεις, θα βγεις οικονομικά ωφελημένος. Δεν απαιτεί υψηλά μπάτζετ, που είναι βασική παράμετρος. Δεν προσπαθούμε να πείσουμε ότι με μας θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο τους, αλλά σε μια διοργάνωση που έχει θετικά πρόσημα και στο μέλλον θα αντλήσει περισσότεραέσοδα λόγω υγείας και οι ομάδες θα έχουν ωφέλη.

-Οι διαπιστεμένοι δημοσιογράφοι είναι 220. Τα ξένα δίκτυα είναι πολύ περισσότερα απο αυτά του περσινού φάιναλ φορ. Έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση το φετινό φάιναλ φορ από το περσινό.

-Ο ΠΑΟ καλείται να κάνει μια επιλογή ατομική. Δεν μπορεί να του επιβληθεί. Θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις μας και την προοπτική του BCL. Πού θα βρίσκεται το BCL σε 3-5 χρόνια. Αυτό είναι το πιο ελκυστικό πακέτο που έχουμε να προσφέρουμε. Τα άλματα που έχουμε κάνει έχουν προξενήσει ενδιαφέρον. Ήμουν σε μια συνάντηση με μια κορυφαία ομάδα, εθιμοτυπική. Φέτος ζήτησαν αυτοί να μιλήσουμε, γιατί είδαν ότι το BCL έχει ξεπεράσει τα νηπιακά του βήματα και βλέπουν προοπτική. Το επίπεδο είναι υψηλό και αγωνιστικά. Μπορεί να μην έχουμε βαριά ονόματα, που κι αυτό κατά ρτη γνώμη μου είναι λάθος προσέγγιση. Η απουσία της FIBA τόσα χρόνια είχε επιτρέψει ένα αφήγημα που λέει ότι δεν μετράει το αποτέλεσμα, αλλά το όνομα. Αυτό επίσης το αλλάζουμε σιγά σιγά. Δεν παίζουν τα brands, αλλά οι παίκτες. Θέλουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα, τις αρχές μας. Κερδίζεις το πρωτάθλημα, παίζεις στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Βλέπουμε ότι όταν οι θέσεις της Ευρωλίγκας μοιράζονται με εμπορικά κριτήρια, αυτό δημιουργεί τριγμούς στις αγορές, καθώς οι πρωταθλητές δεν μπορούν να αγωνιστιύν στην κορυφαία διοργάνωση, Αυτο το μοντέλο συζητάμε με τον ΠΑΟ και στο τέλος η επιλογή θα κριθεί από το κατά πόσον αυτό που παρουσιάζουμε εμείς και ο ΠΑΟ και όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους.

-Συζητήσεις γίνονται με αρκετές ομάδες που καλούνται να κάνουν επιλογή. Έχει να κάνει και με τη σχέση που θέλουν να έχουν αυτές οι ομάδες με τα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Οι ομάδες της Ευρωλίγκας με τα εγγυημένα συμβόλαια αγωνίζονται και στα εθνικά πρωταθλήματα. Αυτή η συμμετοχή έχει και υποχρεώσεις. Το θέμα τω παραθύρων είναι μια σημαμντική παράμετρος για ομάδες που δεν θέλουν να βρεθούν απέναντι στις ομοσοπονδίες τους, Για πολλές ομάδες αυτό το μοντέλο δεν είναιο ελκυστικό και αρχίζουν να εξατάζουν τις δυνατότητές τους

-Προσωπικό μου στοίχημα είναι σε πέντε χρόνια να μπορούμε να είμαστε η κορυφαία διασυλλογικη διοργάνωση στην Ευρωπη. Θεωρώ ότι είναι εφικτό. Δεν θα απέχουμε πολύ.Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά. Το μπάσκετ δεν είναι κλειστό κλαμπ, αλλά μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας. Κορυφαίο διασυλλογική διοργάνωση είναι να συμμετέχουν σε αυτή οι κορυφαίοι σύλλογοι, δηλαδή οι πρωταθλητές στις χώρες τους. Αν ο ΠΑΟ δεν τερματίσει στην πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, δεν έχει θέση στο BCL».