ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ: «Γεννήθηκα ΑΕΚ»

Για την παρουσία του στην ΑΕΚ, αλλά και το μέλλον της «Βασίλισσας», μιλά στο aekbc.gr o επιστήμονας, πλαστικός χειρουργός, μέλος του Δ.Σ. της ΚΑΕ, Ιωάννης Γιαννάς.

Η συνέντευξη:

 

Κύριε Γιαννά, είστε μέλος της διοίκησης της ΚΑΕ ΑΕΚ. Αποφεύγετε ωστόσο τη δημοσιότητα. Είναι αυτό συνειδητή επιλογή σας;

 

«Κοιτάξτε να δείτε. Προφανώς και είναι συνειδητή επιλογή. Στόχος μου είναι να βοηθήσω στην αναγέννηση της ομάδας. Στόχος δεν είναι η αυτοπροβολή και η υπερέκθεση».

 

Είναι η πρώτη φορά, που ασχολείστε ενεργά με κάποιο σύλλογο; Ποιες είναι οι εντυπώσεις της από τους πρώτους μήνες παρουσίας σας στην ΑΕΚ;

 

«Είναι η πρώτη φορά, που ασχολούμαι ενεργά με κάποιο σύλλογο. Οι πρώτες εντυπώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία μου και δείχνουν ότι η ΑΕΚ αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από μια απλή ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο Τμήμα Μπάσκετ η ομάδα μας είναι ταυτισμένη με την ιστορία του ελληνικού Μπάσκετ. Είναι ένας γίγαντας που τα τελευταία δέκα χρόνια κοιμόταν. Όχι, πως δεν το ήξερα, αλλά είναι διαφορετικό να το συνειδητοποιείς και από μέσα…»

 

Πότε γίνατε… ΑΕΚ και με ποια αφορμή;

 

«Γεννήθηκα ΑΕΚ». Ο πατέρας μου, «Ενωσίτης», με έπαιρνε στο γήπεδο από πολύ μικρή ηλικία. Η περίοδος όμως που μου έχει μείνει αξέχαστη σαν παιδί είναι η περίοδος, που είχαμε προπονητή στο ποδόσφαιρο, τον Φάντροκ. Εκεί παγιώθηκε μέσα μου η οπαδική μου ταυτότητα».

 

Η «4η Απριλίου 1968» αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο για κάθε «Ενωσίτη» και όχι μόνο. Ήσασταν εκ των τυχερών, που βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο, κι αν όχι, πώς είχατε ζήσει εκείνη την επιτυχία;

 

«Το 1968 ήμουν μόλις τεσσάρων ετών, οπότε δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Αργότερα, άρχισα να βλέπω τα στιγμιότυπα και να καταλαβαίνω τι έγινε τη βραδιά εκείνη στο Καλλιμάρμαρο και πόσο σπουδαία ήταν για την ΑΕΚ, για την Ελλάδα».

 

Πώς προέκυψε η πρόταση για συνεργασία με την ΑΕΚ;

 

«Τον περασμένο Οκτώβριο ο Μάκης Αγγελόπουλος  μού είπε για τα σχέδια του στην ΚΑΕ ΑΕΚ και μου ζήτησε να συμμετέχω στο Δ.Σ. Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία από συλλόγους και στην αρχή ήμουν διστακτικός. Με το Μάκη Αγγελόπουλο έχουμε συγγενική σχέση, αλλά κυρίως έχουμε μεγαλώσει μαζί, ενώ πηγαίναμε στη Νέα Φιλαδέλφεια να δούμε τους αγώνες της ΑΕΚ από μικρά παιδιά. Έτσι, τελικά δέχτηκα, διότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο όραμα του για την ομάδα, αλλά και στην επιχειρηματική του ικανότητα».

 

Τι σημαίνει για την ΑΕΚ ο Μάκης Αγγελόπουλος, για το παρόν και το μέλλον της;

 

«Η ΑΕΚ είναι τυχερή που έχει τον Αγγελόπουλο μεγαλομέτοχο. Δεν αρκεί στις ημέρες μας να είσαι οπαδός μιας ομάδας, ή για να πάμε στο άλλο άκρο, να σπαταλάς χρήματα αλόγιστα για μια ομάδα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μακρόπνοο σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να μπορεί να σταθεί μια ομάδα με προοπτική στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ο μεγαλομέτοχος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό γίνεται μόνο αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους στη σωστή θέση, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σταδιακά και χωρίς βιαστικές κινήσεις».

 

Μοιάζει με «μερικό» ή «ολικό λίφτινγκ» (για να χρησιμοποιήσουμε εκφράσεις της επιστήμης σας) αυτό, που συνέβη μεσούσης της περιόδου στην ΑΕΚ;

 

«Αυτό που συνέβη ήταν ολικό λίφτινγκ όσο αφορά σ’ αυτή τη χρονιά. Ταυτόχρονα άρχισε όμως και η επανορθωτική χειρουργική για όλες τις δομές της ΚΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων Υποδομής του συλλόγου. Η «χειρουργική αποκατάσταση» προχωράει με σχέδιο και σταδιακά».

 

Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας και με τι θα είστε ευχαριστημένος να πετύχει στο τέλος; Θέλετε… 3η θέση, θέλετε Τελικό, Πρωτάθλημα;

 

«Απόλυτα ικανοποιημένος είμαι. Είναι μέσα στις δυνάμεις μας να μπούμε στην τετράδα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ώστε να μπορέσουμε να χτυπήσουμε την 3η θέση στα πλέι οφ. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στην Ευρώπη. Θα ξεπεράσει, λοιπόν, κάθε προσδοκία το αποτέλεσμα σε σχέση μ’ αυτό, που είχαμε στο μυαλό μας,  στην αρχή της προσπάθειας, με την έλευση του Ντράγκαν Σάκοτα. Το Πρωτάθλημα και ο Τελικός δεν είναι ρεαλιστικοί στόχοι για εφέτος».

 

Ντράγκαν Σάκοτα: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση;

 

«Ο κόουτς Σάκοτα είναι πράγματι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θεση. Εξαιρετικός προπονητής, αλλά και άνθρωπος, οργανωτικός, με ικανότητα στην ανάδειξη ταλέντων και στο χτίσιμο ομάδων. Ταιριάζει στο παζλ του Αγγελόπουλου για το μακρόπνοο σχέδιο της ΚΑΕ».

 

Η τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Αμερικάνο ήταν -να υποθέσουμε- ένα γεγονός, που θα κουβαλάτε με θετικό πρόσημο ως διοίκηση;

 

«Εξαιρετικά συγκινητική η εκδήλωση για τον Γιώργο Αμερικάνο. Ήταν απαραίτητη, όχι μόνο για να τιμήσουμε ένα μεγάλο σύμβολο της μπασκετικής ιστορίας μας, αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να την εξηγήσουμε και να την μάθουν τα παιδιά μας».

 

Θα δούμε τον Ιωάννη Γιαννά σε πιο ενεργό ρόλο στο μέλλον, σε ό,τι αφορά στην διοίκηση της ΑΕΚ; Είναι και για σας μεταβατική αυτή η χρονιά;

 

«Θα βοηθήσω όσο μπορώ την ομάδα μας, στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που διαθέτω, και σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς ανθρώπους, που στελεχώνουν τη διοίκηση, όπως τον αεικίνητο και πανταχού παρόντα Σταύρο Δουβή, και τον ακούραστο Αλέξη Αλεξίου».