«Η στιγμή, που με σημάδεψε»

Πέρασαν 18 χρόνια. Σαν σήμερα. Στη Λωζάννη. Με αντίπαλο την Κίντερ. Όταν η ΑΕΚ έγινε «Βασίλισσα» ξανά. Ο αρχηγός της, ο Νίκος Χατζής, ο αρχηγός 4 τροπαίων (2000-2002), και νυν προπονητής της Ομάδας των Εφήβων της ΑΕΚ, μίλησε στο aekbc.gr για την στιγμή, που έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα.

Ο Χατζής ανέβηκε στην εξέδρα και παρέδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον αρχηγό της «Βασίλισσας» του ’68, Γιώργο Αμερικάνο, και συγκλόνισε το «Centre Intercommunal de Glace de Malley».

18 χρόνια μετά ο αρχισκόρερ της ΑΕΚ θυμάται…

«Κάποιες ημέρες πριν από τον Τελικό της Λωζάννης, είχαμε δώσει μια κοινή συνέντευξη με τον «Παγκόσμιο». Η ψυχολογική τόνωση, τα θερμά λόγια του, οι συμβουλές του καθόρισαν την καριέρα μου.  Έτσι ή αλλιώς, ο τεράστιος Γιώργος Αμερικάνος είναι ο άνθρωπος, που με βοήθησε στα πρώτα βήματα. Ήταν εκείνος χάρη στον οποίο απέκτησα αυτοι Ένιωσα την ανάγκη μετά τον Τελικό να ανέβω στην εξέδρα και να του παραδώσω το τρόπαιο, το δεύτερο μετά το τιμημένο στο Καλλιμάρμαρο, που σήκωσε στον ουρανό της Αθήνας ο ίδιος το 1968. Ήταν μια εσωτερική παρόρμηση αυτό, που συνέβη και ομολογώ με έχει σημαδέψει».

Τί του είχε πει ο Αμερικάνος την στιγμή, που του παρέδωσε το τρόπαιο: «Ο Παγκόσμιος ήταν συγκινημένος από τη μεγάλη επιτυχία και ήταν λογικό. Το μόνο, που μου είπε ήταν «μπράβο, Νικόλα μου». Το θυμάμαι καλά. Σας είπα, ήταν η στιγμή, που με σημάδεψε. Και βέβαια, ένιωσα υπερήφανος, όπως υπερήφανοι ήταν και όλοι οι συμπαίκτες μου, που κατορθώσαμε να πάρουμε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από τόσα χρόνια. Το σύνθημα των οπαδών να γίνει ξανά η ΑΕΚ Βασίλισσα έπιασε τόπο. Οι οπαδοί μας εισακούστηκαν…»

Ο Νίκος Χατζής συμπλήρωσε: «Και μιας ο λόγος για τον κόσμο. Δεν υπάρχουν λόγια, ξέρετε… Είχαμε την αίσθηση, ότι παίζαμε στην έδρα μας. Ήταν χιλιάδες οι οπαδοί της ΑΕΚ. Η φωνή τους είχε καλύψει τα πάντα στο γήπεδο. Δεν ακούγονται οι Ιταλοί οπαδοί.  Ήμασταν στα αποδυτήρια ακόμα όταν τους ακούγαμε και λέγαμε «πώς να μη κερδίσουμε;» με τέτοια στήριξη;

Όταν δε, βγήκαμε στη σάλα νιώσαμε τα πόδια μας να έχουν φτερά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν ξεχνιούνται αυτά. Ήταν κάτι φοβερό εκείνη η ατμόσφαιρα».

Για τη σημερινή ΑΕΚ: «Αυτά, που ζούμε φέτος θυμίζουν έντονα τη δική μου εποχή. Μακάρι όλα να πάνε καλά και να επαναληφθεί ο θρίαμβος του 1968 και του 2000. Και να σηκώσουμε την κούπα της Ευρώπης μέσα στο ΟΑΚΑ. Το αξίζει ο κύριος Αγγελόπουλος. Το αξίζει ο Κόουτς Σάκοτα. Το αξίζουν οι παίκτες. Το αξίζουν όλα τα στελέχη και όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια».

Για τη σημερινή πρεμιέρα των Εφήβων στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στη Χερσόνησο, με αντίπαλο την Ελευθερούπολη: «Πάμε να απολαύσουμε τη διοργάνωση. Είναι μια πρωτοφανής διαδικασία για πολλά από τα παιδιά. Δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο τώρα. Είμαι υπερήφανος για ό,τι έχουν κάνει φέτος. Βήμα – βήμα προχωράμε όλη τη χρονιά. Αυτό θα κάνουμε και στην Κρήτη».