«Έλαβα ιστορική ευθύνη»

Στον SportFM 94,6 μίλησε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ B.C., Mάκης Αγγελόπουλος:

Για την εμπλοκή του στην ΚΑΕ: «Ήμουν ποδοσφαιρικός αλλά όταν κλήθηκα να βοηθήσω το Τμήμα Μπάσκετ της ΑΕΚ, μπήκα μπροστά. Έλαβα ιστορική ευθύνη απέναντι στο Τμήμα που μας χάρισε δύο ευρωπαϊκά τρόπαια γιατί αυτό έπρεπε να κάνω σαν ΑΕΚτζής. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους οργανωμένους και αυτοί έβαλαν το λιθαράκι και με πίεσαν να ασχοληθώ. Αυτοί ήταν που κρατούσαν την ομάδα στη Β’ Εθνική».

Για την προσπάθεια που γίνεται: «Τα τελευταία 15 χρόνια που η ΑΕΚ απουσίαζε από το προσκήνιο έχασε σιγά σιγά την οπαδική της βάση. Αυτό που κάνουμε είναι να χτίσουμε πάλι το κοινό μας. Υπάρχει μια γκρίνια και εάν θέλετε βάζω και τον εαυτό μου στη θέση όλων αυτών. Όταν σκεφτόμουν το Σαββατοκύριακο έβαζα προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Αυτό, που θέλουμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε το μπάσκετ εκεί που του αξίζει και αυτό χρήζει προσπάθειας και στήριξης από τον κόσμο. Είναι δύσκολη η προσπάθεια γιατί οι δύο βασικοί ανταγωνιστές μας κατέκτησαν 9 Ευρωλίγκες και έχουν τους καλύτερους Έλληνες παίκτες. Άρα εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε την εταιρία εμπορικά κλπ και ταυτόχρονα να χτίσουμε το μέλλον μας. Πήραν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε ηλικίες 14 έως 19 ετών και χτίζουμε με βασικό θεμέλιο το μέλλον μας».

Για τους επενδυτές στο μπάσκετ: «Διαχρονικά οι παράγοντες του μπάσκετ είναι πιο αγαπητοί στον κόσμο και πιο ρομαντικοί. Η εμπλοκή με τα αθλητικά για κάποιο παράγοντα έχει να κάνει μεταξύ συναισθήματος και επιχειρηματικότητας. Από τη μία το έμβλημα και η ιστορία και από την άλλη ο ισολογισμός. Εάν αφήσεις το πάθος να κυριαρχήσει ενδέχεται να οδηγήσει την  ομάδα στην καταστροφή και εάν αφήσεις τον ισολογισμό τότε και πάλι τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά».

Για το πώς θα μπει το μπάσκετ στην καθημερινότητα του ΑΕΚτζή: «Αυτό μπορεί να αλλάξει και ο Ντέμης το έχει αποδείξει. Υπάρχει ένα διαχρονικό κουσούρι με τη νίκη και την ήττα. Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία σε όλα τα σπορ και να είμαστε εκεί και να στηρίζουμε την ομάδα στη νίκη, αλλά και στην ήττα».

Για τις ενέργειες της ΚΑΕ: «Δημιουργούμε ακαδημίες σε όλο το Λεκανοπέδιο. Χτίζουμε ΑΕΚοφωλιές σε όλο το Λεκανοπέδιο. Αυτό είναι το κομμάτι του μέλλοντος. Τιμήσαμε την ομάδα του 1966, την πρώτη ελληνική σε Final Four. Αποσύραμε τη φανέλα του Γιώργου Αμερικάνου και του Γιώργου Τρόντζου. Η ΑΕΚ μετέτρεψε το μπάσκετ σε λαϊκό άθλημα. Προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από ένα ντοκιμαντέρ-ταινία μια επιτυχία που ήταν μοναδική στα χρονικά. Είχαμε μια ομάδα που ξεκίνησε από τα τσιμέντα στην κορυφή της Ευρώπης.

Υπήρχε πάντα η αντίληψη πως φτάναμε στην πηγή, αλλά δεν μπορούσαμε να πάρουμε τίτλο. Η ΑΕΚ το 1968 κέρδισε και για την Ελλάδα! Εκείνη τη στιγμή αποδείξαμε πως η ΑΕΚ μπορεί να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο! Και πέραν των 80.000 στο Καλλιμάρμαρο υπήρξαν και άλλοι οπαδοί άλλων ομάδων. Αυτό ακριβώς το γεγονός θέλουμε να παρουσιάσουμε, όχι μόνο στην αθλητική διάστασή του, αλλά και γενικότερα Είναι σημαντικό για τον κόσμο να μάθει την ιστορία της ΑΕΚ και να μάθει ο κόσμος πως η ΑΕΚ μετέτρεψε το μπάσκετ σε λαϊκό άθλημα».

Για τους παράγοντες της ΑΕΚ στο παρελθόν: «Δυστυχώς η ομάδα μας έχει ένα διαχρονικό πρόβλημα εσωστρέφειας. Υπήρξαν παράγοντες που είχαν διαφόρων ειδών κλίκες και αντιπαλότητες, με σκοπό να μείνουν στα πράγματα. Αυτό πολλές φορές ταλαιπώρησε τις ομάδες μας και παρέσυρε τον κόσμο».

Για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Χρειάζεται ένα δικό της γήπεδο η ΑΕΚ. Χρειάζεται να νιώθεις κάπου ότι έχεις το σπίτι σου. Είμαστε σε συζητήσεις με 1-2 περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συζητήσεις και μακάρι να έχουμε ευχάριστα νέα στο μέλλον. Έχουμε δεχτεί αρκετές κρούσεις από γνωστούς μας για να μην παίζουμε στο ΟΑΚΑ  και να παίζουμε σε μικρότερο γήπεδο. Για μένα είναι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και θα παλέψουμε να γεμίσουμε το γήπεδο».

Για τον Ντορέλ Ράιτ: «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο τώρα. Οι μεταγραφές είναι ευθύνες του προπονητή, ώστε να κριθούν σωστά και στο τέλος. Είναι γεγονός ότι είμαστε στην αγορά, υπάρχουν προτάσεις – σκέψεις και οτιδήποτε μπορεί να μας ανεβάσει επίπεδο θα είναι για καλό».

Για τα δεδομένα στο μπάσκετ: «Αυτός που είναι πολύ καλύτερος σε μεγάλο ποσοστό θα κερδίσει. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο άθλημα. Στο ποδόσφαιρο εάν υπήρχαν αντίστοιχοι κανόνες θα ήταν αλλιώς. Στο ποδόσφαιρο είδαμε την Ελλάδα να κερδίζει το Euro. Στο μπάσκετ η Πορτογαλία δεν μπορεί να πάρει το Euro. Επίσης, δεν υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια στο μπάσκετ και δύσκολα θα βρείτε ξένους να παίζουν πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα».

Για τη σημαία της ομάδας: «Ο λόγος που έχουμε πάει σε σημαντικά ταλέντα και σε παιδιά μικρής ηλικίας, έχοντας μακροχρόνια συμβόλαια είναι για να βγάλουμε τον επόμενο Αμερικάνο και Τρόντζο. Έλληνας θα είναι η επόμενη σημαία της ΑΕΚ».

Για τον ανταγωνισμό με Παναθηναικό και Ολυμπιακό και για το Champions League: «Σχετικά με τον ανταγωνισμό που υπάρχει, νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι για τακτικό πόλεμο μαζί τους. Είμαστε σε μια λογική ανταρτοπόλεμου μαζί τους. Για τις διοργανώσεις πρέπει να ξεκαθαρίσει το πράγμα. Οι τρεις διοργανώσεις πλήττουν το άθλημα και έχουν χάσει τη μπάλα οι ομάδες με αυτό που γίνεται. Συμμετέχουν σε μια διοργάνωση 11 ομάδες με διορισμένα συμβόλαια 10ετίας, ανεξάρτητα τη θέση τους. Αν δεν ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο και δεν δούμε την ευρωπαϊκή προοπτική, όπως έχει γίνει στο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς το μοντέλο ΝΒΑ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Στην Αμερική υπάρχει πολύ δυνατό κολεγιακό πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη δεν νομίζω πως θα υποβαθμιστούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Είμαστε σε λάθος δρόμο σε αυτό».

Για το επίπεδο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ: «Σε επίπεδο αθλητών το μέσο επίπεδο είναι υψηλότερο. Ο μέσος αθλητής στο μπάσκετ έχει τελειώσει πανεπιστήμιο, μιλούν και ξένες γλώσσες. Είναι υψηλότερο το επίπεδο».

Για τη νοοτροπία που θα έχει η ομάδα: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είμαι πιο κοντά στη λογική του προπονητή. Δεν μπορώ να φανταστώ συντριβή της ομάδας σε ένα ντέρμπι και μετά τους παίκτες να πηγαίνουν σε κλαμπ. Εγώ προσωπικά θέλω να κλειστώ μέσα στο σπίτι».