«Εκεί έξω υπήρχε ένα… χρέος»

Ο «αρχιτέκτονας» του νεότερου ευρωπαϊκού τίτλου της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα, και νυν τεχνικός διευθυντής της ΑΕK BC, μίλησε στο aekbc.gr για την κατάκτηση του BCL 2018.

H συνέντευξη:

-Πέρασε ένας χρόνος από τη μαγική 6η Μαίου 2018.

«Και ούτε το καταλάβαμε πόσο γρήγορα πέρασε. Ίσως, γιατί όλη η φίλαθλη Ελλάδα και τα ΜΜΕ ασχολούνται μ’ αυτό το γεγονός εδώ και ένα χρόνο. Μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι είναι η τελευταία ευρωπαϊκή επιτυχία ελληνικής ομάδας εδώ και έξι χρόνια. Είναι ένα Κύπελλο, που εμείς το βλέπουμε συχνά στη βιτρίνα μας στα Γραφεία, αλλά που έμεινε στην Ιστορία. Λέμε… «Ιστορία» και πέρασε μόλις ένας χρόνος».

-Τί είναι αυτό που θυμάστε έντονα από το Φάιναλ Φορ του ΟΑΚΑ;

«Όλα έντονα τα θυμάμαι. Ίσως λίγο περισσότερο τη στιγμή της λήξης του Τελικού με Μονακό, όπου συνειδητοποιείς, ότι έφτασες στο στόχο, κι ότι ένας ολόκληρος οργανισμός και τα στελέχη του δικαιώνονται για όσα κατάφεραν σ’ αυτή τη σπουδαία χρονιά».

-Για τον Κόουτς Σάκοτα ήταν ιδιαίτερες οι στιγμές;

«Πάνω απ’ όλα ήταν ιδιαίτερη στιγμή για την ΑΕΚ. Ήταν ξεχωριστή στιγμή για την ΑΕΚ. Το Σύλλογο. Τη Διοίκησή του. Τον κόσμο. Κι εγώ, όμως, ΑΕΚ είμαι. Είχα κατακτήσει κι άλλα τρόπαια. Είμαι «στρατιώτης» της ΑΕΚ. Και χαίρομαι διπλά. Είμαι έτοιμος πάντα για τα μεγάλα».

-Όταν ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος σάς έδωσε μεσούσης της περιόδου ξανά το «τιμόνι» για να οδηγήσετε την Ομάδα, πιστεύατε και στην κατάκτηση του BCL;

«Όταν αναλαμβάνω κάτι, θέλω να φτάνω στην κορυφή. Να παίρνω τρόπαια. Αυτό έχω αποδείξει στη διαδρομή μου. Στο Κύπελλο Ελλάδος ήμασταν ήδη στον Τελικό. Στην Ευρώπη περάσαμε από δοκιμασίες. Όμως, πάντα έχω πίστη. Όλη η Ομάδα είχε πίστη. Και όσο προχωράς τόσο σου ανοίγει η όρεξη. Μας έδωσε μεγάλη ώθηση βέβαια και όλο το κλίμα, που επικρατούσε λόγω των επετειακών δράσεων για το «έπος» του ’68. Έγινε, όμως, και μεγάλη προσπάθεια, από τους παίκτες και απ’ όλους στην Ομάδα. Έγινε δουλειά. Υπήρξε πλάνο. Η Ομάδα έδειξε χαρακτήρα».

-Υπήρξαν και στιγμές, που πέρα από το χαρακτήρα της Ομάδας  οι νίκες κρέμονταν σε μια κλωστή.

«Να σας πω κάτι; Είχα πειστεί μέσα μου, όταν ανέλαβα, και ακόμη περισσότερο όσο περνούσαν οι ημέρες, ότι εκεί έξω υπήρχε ένα… χρέος. Ότι ερχόταν η σειρά μας για να φτάσουμε στην κορυφή. Και ήρθε».

-Ο πήχης ανέβηκε. Ανέβηκαν και οι προσδοκίες στην Ομάδα.

«Έτσι είναι οι μεγάλες ομάδες. Η ΑΕΚ πέρασε βάσανα. Εγώ νιώθω τυχερός διότι ανέλαβα προπονητής της και στη δεύτερη περίοδο αναγέννησής της. Απολαμβάνουμε αυτά, που ζούμε τώρα. Υπάρχει πάντα πίεση. Θέλουμε να είμαστε στην κορυφή. Πρέπει και θα πρωταγωνιστούμε. Δεν μπορείς να παίζεις κάθε χρονιά Φάιναλ Φορ όμως. Δεν μπορείς να παίρνεις συνέχεια τρόπαια. Υπάρχει ο σπόρος. Το «2018» γενικότερα αποτελεί ορόσημο για το σύλλογο. Πρέπει όμως να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για να μείνεις σε τροχιά κορυφής. Να έχεις για παράδειγμα το δικό σου γήπεδο. Θα δούμε τί θα γίνει και μ’ αυτό…»