«Έχουμε συμφωνήσει με τα παιδιά…»

Συνέντευξη με εξαιρετικό ενδιαφέρον παραχώρησε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο aekbc.gr με αφορμή την αυριανή (20/12) αναμέτρηση με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της Basket League.

H συνέντευξη του προπονητή της «Βασίλισσας».

-Πρώτη ήττα μετά από 74 ημέρες (και τον Τελικό 2019-2020 στο BCL) για την ΑΕΚ, στο Σολέ. Πόσο είχατε «ξεμάθει» ως ομάδα; Πόσο επηρεάζει τη συνέχεια;

«Κάθε ήττα σ’ ενοχλεί, σε οποιοδήποτε σημείο της χρονιάς και να έρθει. Είχαμε ένα καλό σερί, με συνεχή θετικά αποτελέσματα. Δεν προσεγγίσαμε με το σωστό τρόπο την αναμέτρηση με Σολέ. Δεν μπήκαμε με την αμυντική προσήλωση, που χρειαζόταν, για τη νίκη, που ίσως να μας έδινε την πρόκριση στην επόμενη φάση του BCL. Δεν ελέγξαμε το ρυθμό του αγώνα. Τον ακολουθήσαμε ουσιαστικά το ρυθμό, που επέβαλε η Σολέ, και γι’ αυτό το λόγο, και παρότι για ένα διάστημα ήμασταν μπροστά στο σκορ, δεν είχαμε προς το τέλος τις επιλογές, που έπρεπε, και χάσαμε».

-Ψυχολογικά επηρέασε την ομάδα αυτή η εξέλιξη; Τι πιστεύετε;

«Είναι γεγονός, ότι η χρονιά είναι πολύ μεγάλη. Θα υπάρξουν και καλές και κακές στιγμές. Πρέπει να προχωρήσουμε. Έχουμε αγώνα μπροστά μας, την Κυριακή. Οπότε συγκεντρωνόμαστε τώρα σ’ αυτόν».

-Να παραμείνουμε λίγο στο BCL. Η ΑΕΚ έχει τώρα δύο συνεχόμενες εκτός έδρας αναμετρήσεις, στο Ισραήλ και στη Λευκορωσία. Που σημαίνει, ότι είναι μονόδρομος έστω μία νίκη στα δύο ματς για να μην μπει η ομάδα σε περιπέτειες. Προδήλως είναι κάτι, που και εσύ και οι παίκτες το έχετε στο μυαλό σας…

«Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, πιστεύω να προσεγγίσουμε τα ματς με το σωστό τρόπο. Γνωρίζουμε προφανώς, ότι πρέπει να κάνουμε μία νίκη στα δύο ματς. Το πιο πιθανό είναι αυτό. Με βάση και τα άλλα αποτελέσματα βέβαια. Θα συγκεντρωθούμε τότε όμως. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Είναι μία περίεργη περίοδος. Δεν μπορείς να κοιτάς μακροπρόθεσμα».

-Είπατε, ότι είναι μία «περίεργη περίοδος». Και έτσι είναι…  Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείτε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Πότε λείπουν παίκτες εξαιτίας της COVID-19. Πότε λείπουν εξαιτίας τραυματισμών. Πότε προκαλεί η πανδημία ακυρώσεις αγώνων και μεγάλα κενά αποχής από τις αγωνιστικές δραστηριότητες κλπ;

«Προσπαθώ να το διαχειριστώ, προσεγγίζοντας κυρίως τη ψυχολογία των αθλητών. Και η COVID-19 υπάρχει. Έχει «χτυπήσει» και εμάς. Και τραυματισμοί υπάρχουν. Και αναβολές αγώνων υπάρχουν. Υπάρχει γενικά μία ανασφάλεια, πρώτα απ’ όλα για την υγεία, που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, για την υγεία των αθλητών και των οικογενειών τους. Αυτό μεταφέρεται σίγουρα και σε αγωνιστικό επίπεδο. Επομένως, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς».

-Έχετε μιλήσει σχετικά με τους παίκτες κατ’ επανάληψη απ’ ότι καταλαβαίνουμε…

«Έχουμε συμφωνήσει με τα παιδιά, ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να προσέχουμε, να είμαστε υγιείς. Ν’ αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Και όπως λέμε, να κοιτάμε το κάθε ματς ξεχωριστά. Δεν μπορείς να κάνεις πολύ μακρινά όνειρα και σχέδια. Μ’ αυτό τον τρόπο προσεγγίζουμε την καθημερινότητά μας, και προσπαθούμε να συνδυάσουμε και τ’ αποτελέσματα και την υγεία των παικτών, και γενικότερα της ομάδας».

-Επόμενος αγώνας στο ελληνικό Πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον Άρη. Πώς πρέπει να προσεγγίσετε αυτό το ματς;

«Η προσέγγιση στο ματς αυτό πρέπει να γίνει μ’ έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο. Ο ‘Αρης είναι παραδοσιακά, μία ιστορική ομάδα του ελληνικού μπάσκετ. Μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο. Είναι ένα ντέρμπι μεταξύ δύο ιστορικών ομάδων του ελληνικού μπάσκετ. Έχουμε στο μυαλό μας την προ ημερών αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, που είναι επίσης μία ιστορική ομάδα, παρότι δεν βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο. Είναι πάντα όμως ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Κάπως έτσι είναι και το ματς με τον ΄Αρη, που είναι εκ προοιμίου δύσκολο. Νομίζω, ότι η σοβαρότητα, που βγαίνει σε κάθε ματς, προφανώς αντικατοπτρίζει την ποιότητα και τη λειτουργία μιας ομάδας. Γι’ αυτό και θέλουμε να είμαστε σοβαροί και πειθαρχημένοι».

-Σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει κάτι στο οποίο κυρίως θα εστιάσετε την προσοχή σας στην αναμέτρηση με Άρη;

«Ο Άρης έκανε μία νίκη μετά από πάρα πολύ καιρό εκτός έδρας, στη Λάρισα. Σίγουρα, έχει καλύτερη ψυχολογία τώρα. Έχει ένα σοβαρό και μεγάλο ρόστερ. Έχει έξι ξένους παίκτες. Έχει κάποιους Έλληνες. Είναι καλή ομάδα, με τρεις νίκες στο Πρωτάθλημα. Έχει κερδίσει τον Προμηθέα, τον Ηρακλή. Όλα τα ματς χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε όλες αυτές τις καταστάσεις και να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

-Τι κυρίως πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ;

«Να δείξουμε πρώτα απ’ όλα καλύτερη αμυντική προσέγγιση σε σχέση με τα τελευταία ματς. Είναι το πιο σημαντικό».

-Η παρουσία του Μάριο Τσάλμερς πιστεύετε, ότι καθορίζει την αναμέτρηση;

«Ο Μάριο είναι ένα παιδί, που μας βοήθησε αρκετά κατά την περασμένη περίοδο, σε όσο διάστημα βρισκόταν εδώ. Έχουμε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις και από το αγωνιστικό κομμάτι και από την ποιότητά του ως χαρακτήρα. Είναι ένας καλός και πάρα πολύ έμπειρος αθλητής. Σίγουρα η παρουσία του θα παίξει ρόλο αγωνιστικά στο παιχνίδι του Άρη».

-Παρότι όπως είπατε, δεν είναι η περίοδος για να έχει κανείς μακρύ ορίζοντα σκέψεων κλπ, πόσο σας προβληματίζει το μπαράζ ανακατατάξεων στα ρόστερ πολλών ομάδων στο ελληνικό Πρωτάθλημα;

«Προφανώς αυτό δημιουργείται διότι οι ομάδες, που αλλάζουν τα ρόστερ κάποια προβλήματα έχουν. Νομίζω, ότι οι περισσότερες αλλαγές γίνονται για αγωνιστικούς λόγους, οπότε πρέπει ν’ απασχολήσει περισσότερο αυτές τις ομάδες, και όχι εμάς. Εμείς έχουμε ένα ρόστερ, που το υποστηρίζουμε από την αρχή της περιόδου, που ξέρουμε τί μπορεί να μας δώσει. Και πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε σ’ αυτούς τους παίκτες. Έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό μέχρι τώρα για την ομάδα. Ξέρουν ποια ομάδα υπηρετούν. Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα με το χαρακτήρα, που εμείς θέλουμε. Πρέπει απλώς να βρούμε καλύτερο ρυθμό. Να παίξουμε ακόμα καλύτερα. Να βελτιωθούμε κι άλλο. Και να φτάσουμε, όταν έρθει με το καλό η ώρα, στους στόχους που έχουμε θέσει, προς το τέλος της χρονιάς».

-Βέβαια, προέχει να πάνε όλα καλά και με την υγεία, όπως είπατε και εσείς. Πρέπει να επιστρέψουν και οι απόντες…

«Είναι γεγονός, ότι εδώ και ενάμιση μήνα παίζουμε με τρεις ή τέσσερις ξένους παίκτες, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι, που μας στοιχίζει, αλλά όπως είπα και πριν, η εμπιστοσύνη, που υπάρχει στα υπόλοιπα παιδιά, και στους Έλληνες παίκτες, που κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά και στους υπόλοιπους ξένους, μας έχει δώσει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι».

-Στις καλές ή στις κακές εμφανίσεις δεν έχετε επικαλεστεί ποτέ τα προβλήματα διαρκείας της ομάδας.

«Δεν χρειάζεται. Είμαστε σε μία ομάδα, με μεγάλο και ποιοτικό ρόστερ. Γι’ αυτό και έχουμε την ευχέρεια να καλύπτουμε σημαντικές και κομβικές απουσίες παικτών, που είναι πρωταγωνιστές στην ομάδα μας. Δεν μας αρέσουν, όμως, οι δικαιολογίες. Θέλουμε να προχωράμε με τα παιδιά, που έχουμε. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πάντα σε ένα καλό επίπεδο».