«Έχω ένα όνειρο… »

Ο «επίλογος» της διαδικτυακής συζήτησης του Ντράγκαν Σάκοτα με τον κόσμο της ΑΕΚ στο aekbc.gr:

«Όπως καταλαβαίνω από τις  ερωτήσεις, δεν είναι αρκετές για να έχουμε καθαρή εικόνα και να εξηγήσουμε στον κόσμο. Γι αυτό το λόγο θέλω να πω δύο – τρία πράγματα.

Πάντα ήθελα επικοινωνία με τον κόσμο, επειδή είναι ο σωστός τρόπος για να σε καταλάβει κάποιος καλύτερα. Προτείνω, αν μπορούμε, να διαλέξουμε μερικά παιδιά, να τους έχουμε στις προπονήσεις, να δουν πώς δουλεύουμε και να μεταφέρουν αυτή την εμπειρία στον υπόλοιπο κόσμο.

Επειδή και εγώ μικρός υπήρξα φανατικός οπαδός, μπορώ να καταλάβω κάθε φίλαθλο που στεναχωριέται , όμως θέλω να ξεχωρίσω δύο πράγματα. Αυτή η ομάδα έχει ανέβει αρκετά από πέρυσι μέχρι σήμερα και ο κόσμος πρέπει να είναι υπερήφανος.  Στο αγωνιστικό υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, δεν πάω να δικαιολογήσω αλλά να εξηγήσω.

Μέσα στη διαδικασία του χτισίματος μιας μεγάλη ς ομάδας, υπάρχουν πολλές δοκιμασίες, που θεωρώ θα ξεπεράσουμε όχι εύκολα, αλλά σίγουρα.  Για παράδειγμα, από τη στιγμή που ξεκινήσαμε παίξαμε δεκαεννέα αγώνες. Το σκορ που έχουμε 7-2 είναι αρκετό καλό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εντάξει, μπορούσαμε και μας πονάει η ήττα από τον Άρη, αλλά είναι και ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά.  Μας βρήκε σε ένα σημείο που δεν ήμασταν έτοιμοι.

Εμείς βελτιωνόμαστε και θα έχουμε σίγουρα άλλη εικόνα στη συνέχεια. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που είχε πάνω από 40 απουσίες σε 19 αγώνες σε όλο τον κόσμο, παρά μόνο εμείς.  Αν κάνουμε ανάλυση σε 100 ομάδες δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που στην αρχή του πρωταθλήματος είχε σκωληκοειδίτιδα, να μην πω ότι είχε άρρωστους παίκτες από δύο φορές.  Είναι πολλές δυσκολίες μαζί, βεβαίως μαζί με τις επιλογές που είπα ξεκάθαρα ότι αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

Ξεκίνησα με μία ιδέα να κρατήσω τον Σκότι Ουίλμπεκιν, χάσαμε πολύ χρόνο, δεν πετύχαμε, δεν πέτυχα. Είχα μιλήσει μαζί του, είχε δείξει ενδιαφέρον. Από κει και πέρα, ξεκίνησα κάποιες κινήσεις που ήταν άστοχες και σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς και τις αρρώστιες των παικτών, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, δεν έχουμε δει όλη την ομάδα μαζί.  Όλη την ομάδα που θα είχε τουλάχιστον δύο εβδομάδες μαζί και θα έδειχνε διαφορετικό πρόσωπο.

Γι’ αυτό πάμε και κάνουμε διορθώσεις. Τόσα χρόνια όσα είμαι προπονητής, έχω κάνει πάρα πολλές επιλογές, όχι μόνο ξένων παικτών αλλά και Ελλήνων. Πώς είχα διαλέξει έναν… Διαμαντίδη μέσα σε άλλα παιδιά, το ξέρω μόνο εγώ, το ένστικτό μου. Πίστεψα και σε άλλους, όπως ο Στογιάκοβιτς, ο Γιάριτς, έτσι πιστεύω και στον Άτιτς, τον Μωραίτη και τον Τσαλμπούρη.

Ακόμα και στους ξένους, που πέρυσι με πέντε αλλαγές καταφέραμε και διορθώσαμε την ομάδα κι ας λένε πολλοί ότι ήμασταν τυχεροί. Δεν είναι μόνο τύχη. Οι άστοχες επιλογές είναι μέρος της δουλειάς και αυτό πάμε να διορθώσουμε.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, είμαστε πάρα πολλοί ευχαριστημένοι, τα παιδιά δουλεύουν πολύ σκληρά και όταν βλέπεις διάθεση στην προπόνηση, είσαι σίγουρος ότι θα βγει και στο γήπεδο.

Δεν μπορώ να πω ότι η πρόκριση στην Ευρώπη είναι στα χέρια μας, γιατί εξαρτάται και από άλλο αποτέλεσμα. Η μισή δουλειά είναι στα χέρια μας και θέλουμε να κερδίσουμε τη Νεπτούνας. Ο όμιλος όπως είπαμε και στην αρχή είναι δύσκολος και όσοι ξέρουν μπάσκετ τον χαρακτήρισαν όμιλο Ευρωλίγκας. Καταφέραμε να κάνουμε και μεγάλες νίκες και δεν θεωρώ ότι δεν δείξαμε καλό πρόσωπο στην Ευρώπη, ίσα ίσα πιστεύω ότι αυτοί που τους συναντούμε στην Ευρώπη, μας δίνουν συγχαρητήρια για το πόσο γρήγορα η ομάδα έφτασε εδώ.

Ότι θα θέλαμε να είμαστε καλύτεροι, είναι σίγουρο.  Στο πρωτάθλημα εννοείται ότι είμαστε κοντά στον στόχο μας, ο οποίος είναι να είμαστε καλύτεροι από πέρυσι.  Βλέποντας τα αποτελέσματα είμαστε καλύτεροι από πέρυσι και εννοείται πως μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα προς το καλύτερο.

Θα ήθελα πάρα πολύ ο κόσμος να καταλάβει αυτή την προσπάθεια. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ την κριτική και σας λέω ότι αν μπορούσα να μιλήσω με όλους εσάς, θα το έκανα.  Θα ήθελα όπως έρχονται πολλοί για να στηρίξουν την ομάδα να παρακαλέσω και τους υπόλοιπους να βοηθήσουν τα παιδιά. Το μπάσκετ είναι και ψυχολογία. Είναι ένα κομμάτι που δεν μπορεί να βοηθήσει μόνο ο προπονητής, αλλά και ο κόσμος. Όσο στηρίζει την ομάδα στα καλά και στα άσχημα, τόσο θα δίνει δύναμη στους παίκτες.

Έχω ένα όνειρο, το «σπίτι» της ομάδας να είναι το Γαλάτσι.  Να έρχεται ο κόσμος, οικογένειες με τα παιδιά τους και να παρακολουθούν όμορφο μπάσκετ, να διασκεδάζουν και να αγαπούν την ομάδα.

Θα ήθελα πάρα πολύ να έλθει ο κόσμος στο επόμενο ματς με τη Νεπτούνας και να μας βοηθήσει 100%, επειδή τον έχουμε ανάγκη».

*Ολόκληρη η διαδικτυακή συζήτηση του προπονητή της «Βασίλισσας» θα δημοσιευθεί στο «Κανάλι» της ΑΕΚ στο youtube τις επόμενες ημέρες».