«1922-2022: Ημέρες Ιστορίας και Μνήμης»

100 χρόνια και η μνήμη ανθίσταται στη λήθη. Καθήκον μας να μη ξεχνάμε τον αιματοβαμμένο διωγμό των προγόνων μας από την Ιωνική Γη.

Το 2022 αποτελεί μία χρονιά με βαρύτατο συναισθηματικό φορτίο. Από το Σάββατο 27 Αυγούστου, η ελληνική Σμύρνη αρχίζει να πεθαίνει. Ξανά Σάββατο 27 Αυγούστου, θαρρείς από τραγική σύμπτωση της μοίρας, συμπληρώνεται εφέτος ένας αιώνας από τη θηριωδία. Οι πληγές ανοίγουν ξανά. Η ψυχή μας σπαράσσει αενάως.

Η ΑΕΚ ΒC σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της συλλογικής συνείδησης για τη βιαιότερη εθνική καταστροφή, τη Μικρασιατική Καταστροφή,  διοργανώνει το μήνα Σεπτέμβριο τις δράσεις «1922-2022: Ημέρες Ιστορίας και Μνήμης».

Συνεργάζονται ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης ΑΕΚ (ΣΠΑΚ – ΑΕΚ) και οι Φίλοι Καλαθοσφαίρισης ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ BC ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

τις φίλες και τους φίλους της ΑΕΚ να παρευρεθούν στις δράσεις μας, αρχής γενομένης από την επίσκεψη στο ΠΠΙΕΔ, στα Ιερά Χώματα της προσφυγικής Νέας Φιλαδέλφειας, όπου θα δώσουν το «παρών» και οι αθλητές της «Βασίλισσας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Λεωφ. Δεκελείας 152 & Αττάλειας, Νέα Φιλαδέλφεια)

20:00 Ξενάγηση στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

20:45 Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του ΠΠΙΕΔ.

Κεντρικός ομιλητής

Νικόλαος Ουζούνογλου (Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών/Oμότιμος Καθηγητής ΕΜΠ): «Η σημασία της ανασύστασης του πνεύματος του Ελληνισμού της Ανατολής για όλο το Έθνος».

Αφηγήτρια

Κωνσταντίνα Σόγια (Επιστημονική συνεργάτιδα του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας/Εκπαιδευτικός): Δραματοποιημένη αφήγηση αυθεντικών μαρτυριών Μικρασιατών δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Συντονιστής

Γεώργιος Νικολάου (Διευθυντής Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΑΕΚ BC/Δημοσιογράφος)

*Είσοδος ελεύθερη 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

18:00: ΑΕΚ – Ιωνικός Νικαίας (Αγώνας Παλαιμάχων) – Οlympic Hall Άνω Λιοσίων. 

*Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 24 – Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Τουρνουά Ακαδημιών Α.Ε.Κ., Α.Σ. Πέρα, Α.Ο. Ταταύλα (Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, Μεγάλης Του Γένους Σχολής 10, Άλιμος)

*Σε ημερομηνία, που θα προσδιοριστεί προσεχώς Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Σπύρου Τζόκα (Πανεπιστημιακού/Συγγραφέα):  «Η Κραυγή της Σιωπής», με τη μορφή θεατρικού/μουσικοχορευτικού αναλογίου.

Ζωντανεύουν  θεατρικά, μουσικά και χορευτικά σελίδες μνήμης, ζωής και προσφοράς της οικογένειας Μιχάλη και Όλγας Κοντούλη από τα Βουρλά και του γιου τους Σπύρου Κοντούλη, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος, που μεσουράνησε στην Ελλάδα στην εποχή του Μεσοπολέμου.